skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw ugotuj filet z kurczaka. Gdy kurczak się zagotuje, wyjmij go z patelni i pozwól mu wyschnąć i ostygnąć. Gdy mięso ostygnie, pokrój je cienkimi patyczkami.
teraz zajmijmy się suszonymi śliwkami. Można go przygotować na dwa sposoby:
pierwszym jest wcześniejsze namoczenie suszonych owoców w wodzie, np.
drugim jest spłukanie suszonych owoców i trzymanie ich trochę we wrzącej wodzie, aby zmiękły.
który ze sposobów wybrać-zdecyduj sam, oczywiście pierwszy jest bardziej preferowany, ponieważ przy powolnym moczeniu suszone śliwki stają się bardziej soczyste i smaczne.
więc usuń pestki suszonych śliwek (jeśli są z pestkami)
następnie obierz orzechy włoskie i posiekaj je drobno (ale nie naciskaj). I pokrój ogórki w paski.
teraz ugotuj jajko na twardo, obierz i drobno posiekaj nożem, chociaż możesz zetrzeć.
teraz zaczynamy układać sałatkę warstwami.
najpierw warstwa suszonych śliwek, potem filet z kurczaka, następna warstwa to ogórek, potem chipsy orzechowe, a ostatnia to pokruszone jajko.
teraz drobno posiekaj pietruszkę lub koperek i udekoruj naszą sałatkę ziołami.
Sałatka z kurczakiem i suszonymi śliwkami jest gotowa, smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g