skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim przygotowujemy produkty do tej cudownej sałatki, do czego:
- liście limonki kaffir myjemy, suszymy i cienko kroimy,
- umyj i osusz paprykę chili papierową serwetką, po oczyszczeniu nasion, odcięciu łodygi, drobno posiekaniu papryki w rękawiczkach (miłośnicy ostrych nasion nie mogą usunąć),
- umyj i osusz ogórki, pokrój je cienko wzdłużnie "wstążkami",
- myjemy i suszymy pomidory, kroimy je na połówki,
- kolendrę, miętę również myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zostawiamy je w całości (w razie potrzeby można pokroić na kilka kawałków),
- obierz szalotkę, a następnie pokrój ją cienko na półpierścienie,
- moje, suszymy cielęcinę.
2. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
3. Bierzemy małą miskę i przygotowujemy sos sałatkowy: łączymy w nim połowę soku z limonki, sos rybny, brązowy cukier, trawę cytrynową, posiekaną limonkę i posiekaną papryczkę chili. Wszystko mieszamy.
4. Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu, wlewając do niej olej roślinny. Cielęcinę podlewamy pozostałym sokiem z limonki, mieszamy. Gdy patelnia się rozgrzeje, połóż na niej mięso i smaż przez 3 minuty z każdej strony (możesz zwiększyć czas według własnego gustu). Następnie przenosimy mięso na talerz i odkładamy na bok.
5. W dużej misce wymieszaj ugotowany makaron ryżowy, pokrojone ogórki, pomidory, miętę lisią i kolendrę, kiełki soi i szalotki. Pokrój cielęcinę w poprzek włókien na długie kawałki, dodaj ją również do miski. Wlej opatrunek na wierzch, wszystko jest w porządku, ale delikatnie przeszkadzaj.
podawaj sałatkę do stołu. To jest pyszne!
można się cieszyć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Makaron ryżowy - 109 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Trawa cytrynowa - 104 kcal/100g
- Kiełkująca soja - 141 kcal/100g