ciepła sałatka tajska

Szybki, świeży i niesamowicie pyszny! Azjatycka klasyka! Ciepła tajska sałatka spodoba się wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej. Oczywiście, aby przygotować tę sałatkę i cieszyć się bogatą paletą smaków, musisz znaleźć wszystkie potrzebne do tego składniki. Nie jest to trudne, jeśli odwiedzisz duże centrum handlowe lub specjalistyczny sklep. Wynik wynagrodzi za cały wysiłek - jest bardzo smaczny!
lianaNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 32 % 8 g
141 kcal
IG: 43 / 29 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Przede wszystkim przygotowujemy produkty do tej cudownej sałatki, do czego:

- liście limonki kaffir myjemy, suszymy i cienko kroimy,

- umyj i osusz paprykę chili papierową serwetką, po oczyszczeniu nasion, odcięciu łodygi, drobno posiekaniu papryki w rękawiczkach (miłośnicy ostrych nasion nie mogą usunąć),

- umyj i osusz ogórki, pokrój je cienko wzdłużnie "wstążkami",

- myjemy i suszymy pomidory, kroimy je na połówki,

- kolendrę, miętę również myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zostawiamy je w całości (w razie potrzeby można pokroić na kilka kawałków),

- obierz szalotkę, a następnie pokrój ją cienko na półpierścienie,

- moje, suszymy cielęcinę.

2. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

3. Bierzemy małą miskę i przygotowujemy sos sałatkowy: łączymy w nim połowę soku z limonki, sos rybny, brązowy cukier, trawę cytrynową, posiekaną limonkę i posiekaną papryczkę chili. Wszystko mieszamy.

4. Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu, wlewając do niej olej roślinny. Cielęcinę podlewamy pozostałym sokiem z limonki, mieszamy. Gdy patelnia się rozgrzeje, połóż na niej mięso i smaż przez 3 minuty z każdej strony (możesz zwiększyć czas według własnego gustu). Następnie przenosimy mięso na talerz i odkładamy na bok.

5. W dużej misce wymieszaj ugotowany makaron ryżowy, pokrojone ogórki, pomidory, miętę lisią i kolendrę, kiełki soi i szalotki. Pokrój cielęcinę w poprzek włókien na długie kawałki, dodaj ją również do miski. Wlej opatrunek na wierzch, wszystko jest w porządku, ale delikatnie przeszkadzaj.

podawaj sałatkę do stołu. To jest pyszne!

można się cieszyć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Makaron ryżowy - 109   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Trawa cytrynowa - 104   kcal/100g
  • Kiełkująca soja - 141   kcal/100g

Podobne przepisy