jagnięcina z warzywami i ryżem

obfite drugie danie z jagnięciny z warzywami. Pomimo dużego podobieństwa nie jest to pilaw. Lepiej jest wziąć jagnięcinę bez kości, tylko miąższ z niewielką ilością tłuszczu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 30 % 9 g
węglowodany 43 % 13 g
165 kcal
IG: 23 / 77 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Umyj jagnięcinę i pokrój na średnie kawałki, wybierając żylaste części.

2. Umyj wszystkie warzywa. Obierz cebulę i marchewkę, usuń nasiona z papryki. Marchewki i cukinię pokroić w kostkę, paprykę w paski.

3. Opłucz ryż w zimnej wodzie i posortuj.

4. W kotle podgrzej niewielką ilość oleju roślinnego i włóż mięso. Sól, pieprz, dodaj suszone zioła. Smażyć, mieszając, 15 minut.

5. Dodaj ryż i całą cebulę do mięsa, wlej 2 szklanki wody, przykryj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut.

6. Dodaj warzywa do mięsa i ryżu, wymieszaj, w razie potrzeby dodaj sól i dodaj wodę. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. 5 minut przed gotowością dodaj liście laurowe.

7. Sos. Umyj kolendrę i drobno posiekaj. Połącz śmietanę z posiekanymi ziołami i wymieszaj.

8. Podawaj jagnięcinę na gorąco, polewając sosem śmietanowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Majeranek suchy - 271   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy