skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj jagnięcinę i pokrój na średnie kawałki, wybierając żylaste części.
2. Umyj wszystkie warzywa. Obierz cebulę i marchewkę, usuń nasiona z papryki. Marchewki i cukinię pokroić w kostkę, paprykę w paski.
3. Opłucz ryż w zimnej wodzie i posortuj.
4. W kotle podgrzej niewielką ilość oleju roślinnego i włóż mięso. Sól, pieprz, dodaj suszone zioła. Smażyć, mieszając, 15 minut.
5. Dodaj ryż i całą cebulę do mięsa, wlej 2 szklanki wody, przykryj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut.
6. Dodaj warzywa do mięsa i ryżu, wymieszaj, w razie potrzeby dodaj sól i dodaj wodę. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. 5 minut przed gotowością dodaj liście laurowe.
7. Sos. Umyj kolendrę i drobno posiekaj. Połącz śmietanę z posiekanymi ziołami i wymieszaj.
8. Podawaj jagnięcinę na gorąco, polewając sosem śmietanowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Majeranek suchy - 271 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g