placki z cukinii na kefirze

delikatna i mniej kaloryczna alternatywa dla zwykłych naleśników! Takie naleśniki są dobre ze śmietaną, można je podawać z jagodami lub koktajlem jagodowym, dżemem.
RinathilsiteAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 59 % 10 g
89 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Cukinię (używamy najmłodszych i najdelikatniejszych okazów) umyć, odciąć od końców i zetrzeć w całości na grubej tarce.
2. Dodaj jajko, sól i cukier, wymieszaj.
3. Następnie wlej kefir i ponownie wymieszaj. Kefir da nam niezbędną czułość i blask.
4. Dodaj mąkę - na tym etapie patrzymy, aby ciasto nie było bardzo płynne, ale nie gęste. Uwielbiam, aby placki bardziej czuły cukinię, więc staram się nie dać się ponieść mące. Dokładnie wymieszaj.
5. Wlej ciasto łyżką na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię i usmaż z obu stron.
6. Voila! Świetne śniadanie dla całej rodziny jest gotowe! Moi domownicy kochają te naleśniki nie mniej, ale moim zdaniem nawet bardziej niż tradycyjne naleśniki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy