placki z cukinii na kefirze
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Cukinię (używamy najmłodszych i najdelikatniejszych okazów) umyć, odciąć od końców i zetrzeć w całości na grubej tarce.
2. Dodaj jajko, sól i cukier, wymieszaj.
3. Następnie wlej kefir i ponownie wymieszaj. Kefir da nam niezbędną czułość i blask.
4. Dodaj mąkę - na tym etapie patrzymy, aby ciasto nie było bardzo płynne, ale nie gęste. Uwielbiam, aby placki bardziej czuły cukinię, więc staram się nie dać się ponieść mące. Dokładnie wymieszaj.
5. Wlej ciasto łyżką na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię i usmaż z obu stron.
6. Voila! Świetne śniadanie dla całej rodziny jest gotowe! Moi domownicy kochają te naleśniki nie mniej, ale moim zdaniem nawet bardziej niż tradycyjne naleśniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g