szaszłyki z indyka na szaszłykach na patelni

Przygotuj przepyszne danie w miejskiej kuchni. Szaszłyki z indyka na szaszłykach gotowane na kuchence to świetna alternatywa dla tych, którzy kochają i chcą kebabów, ale nie ma możliwości wyjścia na łono natury. Gotowanie jest tak proste i szybkie, jak to tylko możliwe, smakuje świetnie! Takie danie najlepiej podawać ze świeżymi lub gotowanymi (pieczonymi) warzywami, sałatkami, młodymi ziemniakami. Ogólnie rzecz biorąc, każdy dodatek jest odpowiedni. Dobrym rozwiązaniem byłoby również podanie dowolnego sosu odpowiedniego do mięsa jako dodatku.
GallaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 14 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 5 % 1 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Przygotuj indyka. Do kebabów musisz wziąć filet. Indyka myjemy pod bieżącą wodą, lekko osuszamy mięso ręcznikami papierowymi, osuszając nadmiar wilgoci, a następnie układamy na desce do krojenia. Pokrój filet na duże kawałki o boku około dwóch centymetrów. Następnie przenieś kawałki indyka do dużej miski.

2. Obierz czosnek z łuski, a następnie posiekaj. Można to zrobić w dowolny wygodny sposób-zetrzeć na drobnej tarce, drobno posiekać nożem lub po prostu przejść przez prasę. Posiekany czosnek dodaj do miski z kawałkami indyka.

3. Posyp mięso suszonym oregano, które bardzo harmonijnie łączy się ze smażonym i pieczonym mięsem drobiowym. Wlej połowę oliwy z oliwek na wierzch. Myję cytrynę, robimy to ostrożnie, aby usunąć warstwę środka konserwującego, który zawsze traktuje owoce cytrusowe, aby wydłużyć okres przydatności do spożycia. Możesz użyć tylnej strony gąbki do mycia naczyń i umyć ciepłą wodą. Po wytarciu cytryny ręcznikiem, przecięciu na pół, a następnie ponownie na pół każdej połowy. Z kolei wyciskamy sok z każdej ćwiartki na mięso. Dokładnie wymieszaj zawartość miski rękami, a następnie dokręć ją folią spożywczą lub przykryj szczelną pokrywką i wyjmij na zimno, aby marynować przez pół godziny.

4. Kiedy minie czas marynowania, wyjmujemy miskę z mięsem, a także przygotowujemy szaszłyki, których potrzebujesz 8 sztuk. Rozprowadzamy na nich mięso, aby uzyskać 8 identycznych szaszłyków. Odłóż marynatę na bok.

5. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu. Pożądane jest, aby był nieprzywierający. Wlej do niego pozostałą oliwę z oliwek i dobrze ją podgrzej. Kiedy tak się stanie, umieść mięso na patelni na szaszłykach, zalej wszystko marynatą, posyp niewielką ilością zmielonej czerwonej papryki. Wlej również wodę. Ciepło jest nadal średnie. Szaszłyki gotujemy przez 15 minut, podczas których od czasu do czasu obracamy je drugą stroną, aby mięso było równomiernie usmażone. Ogólnie rzecz biorąc, wszystko jest jak w naturze! ;) Stopniowo szaszłyki staną się rumiane, ze złotą skórką, bardzo apetyczne z wyglądu, a jaki będzie smak!..

6. Gotowe szaszłyki podajemy na gorąco.

smacznego i udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy