Wołowina z kiwi i serem

kawałki soczystej wołowiny z plasterkami kiwi pod serem. To danie znalazłem dawno temu na stronach profesjonalnego magazynu kulinarnego. Przyciągnęło mnie połączenie mięsa z kiwi. Bardzo lubię mięso z owocami, ale wcześniej nic nie gotowałem z kiwi. Aby wołowina zachowała soczystość, wskazane jest, aby dobrze ją pokonać i szybko usmażyć na dużym ogniu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 18 g
tłuszcze 57 % 27 g
węglowodany 4 % 2 g
323 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Polędwicę wołową umyć, osuszyć i pokroić w poprzek włókien na 12 plasterków.

2. Plastry wołowiny lekko ubić z obu stron, soli, pieprzu i smażyć na dużym ogniu na oleju roślinnym, aż powstanie złoty kolor.

3. Przenieś smażone kawałki wołowiny na blachę do pieczenia pokrytą folią.

4. Obierz kiwi i pokrój w plasterki.

5. Zetrzyj ser na grubej tarce.

6. Posmaruj każdy kawałek wołowiny majonezem, ułóż koła kiwi na wierzchu. Posyp mięso startym serem.

7. Blachę do pieczenia z wołowiną włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec, aż powstanie rumiana skórka serowa.

8. Podawaj wołowinę ze świeżymi warzywami i ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Polędwica wołowa - 324   kcal/100g

Podobne przepisy