skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przez sito przesiać do miski 300 gr. mąki, 3 stół.l. cukier, 1/3 herbaty.l. sól, 1 herbata.l. soda, 0,5 łyżeczki.l. cukier waniliowy, wymieszaj i dodaj 1 jajko, 300 gr. kefir w temperaturze pokojowej, 2 stół.L. olej roślinny i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładki.
Krok 2:
Dobrze ubij ciasto trzepaczką, aby nie pozostały grudki.
Krok 3:
Dokładnie ubij trzepaczką, około pięciu minut, powstałe ciasto i odstaw na 25-30 minut.
Krok 4:
Podgrzej patelnię olejem roślinnym, a następnie łyżką stołową włóż ciasto do rozgrzanego oleju.
Krok 5:
Smażyć naleśniki na średnim ogniu, a gdy tylko zaczną pojawiać się bąbelki, obróć je widelcami na drugą stronę.
Krok 6:
Gotowe naleśniki układamy na talerzu i podajemy na śniadanie.
bardzo smaczne i szybkie placki kefirowe to dobry wybór, aby cieszyć się pysznym śniadaniem i mieć dobry nastrój na cały dzień!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g