delikatne ciasto owocowe z bezą

gotuje się bardzo szybko. Kruche ciasto w połączeniu ze słodko-kwaśnymi karmelizowanymi gruszkami i jabłkami, przewiewną bezą lub bezą w połączeniu– wszystko to w połączeniu docenią miłośnicy słodkich domowych wypieków.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 71 % 36 g
256 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do pieczenia ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesianą mąkę wlać do miski, dodać proszek do pieczenia ciasta, masło. Zmiel masę widelcem na okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj żółtka i cukier i wszystko dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj formę pergaminem, przykryj spód formy mąką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ścianki formy zagęścić mieszanką, uformować bok.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj gruszkę i jabłka, obierz i pokrój w duże plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozpuść masło i cukier. Wprowadzić plasterki owoców, delikatnie mieszając, gotować pod przykryciem do 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś plasterki owoców do formy z ciastem, posyp cynamonem na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej 3 białka do osobnego pojemnika, dodaj cukier i sok z cytryny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij białka, aż osiągną stały szczyt.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś bitą bezę do kulinarnej torby z dyszą gwiazdka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nałóż bezę, na plasterki owoców, na całej powierzchni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieścić piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-35 minut w zależności od piekarnika.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij ciasto z formy. Pozwól mu trochę ostygnąć.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój na porcje i podawaj z herbatą. Miłego picia herbaty!!!

szarlotka z gruszkami i bezą łączy dwa pyszne pomysły: chrupiące bezy i nadzienie owocowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal / 100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy