skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do pieczenia ciasta.
Krok 2:
Przesianą mąkę wlać do miski, dodać proszek do pieczenia ciasta, masło. Zmiel masę widelcem na okruchy.
Krok 3:
Następnie dodaj żółtka i cukier i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Przykryj formę pergaminem, przykryj spód formy mąką.
Krok 5:
Ścianki formy zagęścić mieszanką, uformować bok.
Krok 6:
Umyj gruszkę i jabłka, obierz i pokrój w duże plasterki.
Krok 7:
Na patelni rozpuść masło i cukier. Wprowadzić plasterki owoców, delikatnie mieszając, gotować pod przykryciem do 10 minut.
Krok 8:
Przenieś plasterki owoców do formy z ciastem, posyp cynamonem na wierzchu.
Krok 9:
Wlej 3 białka do osobnego pojemnika, dodaj cukier i sok z cytryny.
Krok 10:
Ubij białka, aż osiągną stały szczyt.
Krok 11:
Przenieś bitą bezę do kulinarnej torby z dyszą gwiazdka.
Krok 12:
Nałóż bezę, na plasterki owoców, na całej powierzchni.
Krok 13:
Umieścić piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-35 minut w zależności od piekarnika.
Krok 14:
Wyjmij ciasto z formy. Pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 15:
Pokrój na porcje i podawaj z herbatą. Miłego picia herbaty!!!
szarlotka z gruszkami i bezą łączy dwa pyszne pomysły: chrupiące bezy i nadzienie owocowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal / 100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g