skład / składniki
metoda gotowania
1. Ciasto. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj jajka, sól, mleko i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie ubij mikserem. Dodaj mąkę i zmielone migdały. Ubij mikserem na gładką masę.
2. Nadzienie. Umyj śliwki, pokrój na pół i usuń pestki.
3. Karmel. W małym rondlu rozpuść masło. Dodaj cukier i koniak. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż cukier się rozpuści.
4. Połóż śliwki pokrojone w dół na dnie wysmarowanej masłem Formy do pieczenia. Ostrożnie wlej gorący karmel na wierzch. Ostrożnie ułóż ciasto na karmelu, aby warstwy się nie wymieszały.
5. Piec ciasto w 180C przez około 35 minut, sprawdzając gotowość za pomocą szpikulca.
6. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 10 minut. Następnie ostrożnie odwróć na półmisek. Udekoruj miętą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g