skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Do marynaty wlej czarny pieprz lub mieszankę papryki, sól i drobno posiekany czosnek do zmiękczonego masła.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj miksturę i wetrzyj ją w tusze korniszonów.
Krok 4:
Przetrzyj tuszki kurcząt cienką warstwą mąki i odłóż na bok do marynowania przez 40-60 minut (przepiórki włóż do lodówki na 3-4 godziny)
Krok 5:
Przygotuj warzywa, obierając ziemniaki, cebulę i marchewkę. Pokrój marchewki na grube, do 1 cm grubości kółka i duże kostki cebuli.
Krok 6:
Na rozgrzanej patelni wyłożyć masło i zalać oliwą z oliwek. Wymieszaj i umieść tutaj-ugotowaną marchewkę i cebulę. Smażyć na lekko rumiany kolor.
Krok 7:
Rozłóż marynowane korniszony, smażąc z jednej strony i obracając je.
Krok 8:
Umieść łyżkę koncentratu pomidorowego na środku patelni i podgrzej. Pocierając łopatką.
Krok 9:
Wlej łyżkę sosu sojowego i 200 ml. czerwonego wytrawnego wina. Odparuj około jednej trzeciej masy płynu, usuwając alkohol.Obróć korniszony na patelni, umieść strąk czerwonej ostrej papryki na środku patelni i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie miękki pod przykryciem. Około 50-60 minut.
Krok 10:
Sos jest filtrowany z warzyw na sito i modyfikowany do smaku, dodając cukier, sok z cytryny, bazylię i czerwoną paprykę.
Krok 11:
Gotuj ziemniaki do połowy ugotowane i smaż na oleju roślinnym ze wszystkich stron na złoty kolor.
Krok 12:
Pomidory koktajlowe smażyć w tym samym oleju, aż skóra zacznie pękać, ciągle mieszając i dobrze je rozgrzewać.
Krok 13:
Rozłóż korniszony na naczyniu, podlewając je sosem, posyp ziemniaki świeżym koperkiem i obok rumianych pomidorów. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Kurczaki korniszony - 173 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g