korniszony przepiórki z kurczaka w sosie z dodatkami

takie danie posłuży jako piękna dekoracja stołu. Korniszony marynowane i duszone w sosie będą hitem świątecznego stołu. Zmiękczone marynatą na maśle, smażone i duszone do miękkości, nabiorą niesamowitego smaku stopionego w ustach.
Marina ChernovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 11 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 32 % 8 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do marynaty wlej czarny pieprz lub mieszankę papryki, sól i drobno posiekany czosnek do zmiękczonego masła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj miksturę i wetrzyj ją w tusze korniszonów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przetrzyj tuszki kurcząt cienką warstwą mąki i odłóż na bok do marynowania przez 40-60 minut (przepiórki włóż do lodówki na 3-4 godziny)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj warzywa, obierając ziemniaki, cebulę i marchewkę. Pokrój marchewki na grube, do 1 cm grubości kółka i duże kostki cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na rozgrzanej patelni wyłożyć masło i zalać oliwą z oliwek. Wymieszaj i umieść tutaj-ugotowaną marchewkę i cebulę. Smażyć na lekko rumiany kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż marynowane korniszony, smażąc z jednej strony i obracając je.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść łyżkę koncentratu pomidorowego na środku patelni i podgrzej. Pocierając łopatką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej łyżkę sosu sojowego i 200 ml. czerwonego wytrawnego wina. Odparuj około jednej trzeciej masy płynu, usuwając alkohol.Obróć korniszony na patelni, umieść strąk czerwonej ostrej papryki na środku patelni i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie miękki pod przykryciem. Około 50-60 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sos jest filtrowany z warzyw na sito i modyfikowany do smaku, dodając cukier, sok z cytryny, bazylię i czerwoną paprykę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj ziemniaki do połowy ugotowane i smaż na oleju roślinnym ze wszystkich stron na złoty kolor.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pomidory koktajlowe smażyć w tym samym oleju, aż skóra zacznie pękać, ciągle mieszając i dobrze je rozgrzewać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż korniszony na naczyniu, podlewając je sosem, posyp ziemniaki świeżym koperkiem i obok rumianych pomidorów. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Kurczaki korniszony - 173   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy