boczniaki w śmietanie

przepyszne grzyby na co dzień w sosie śmietanowym! Boczniaki w śmietanie dobrze nadają się do dania z kategorii na każdy dzień, ponieważ te grzyby są dość dostępne, nie są kłopotliwe w przetwarzaniu i szybko się gotują. Oczywiście kwaśna śmietana jest doskonałym dodatkiem do wszelkich grzybów, a przy delikatnych boczniakach jest również dobra! Dużą rolę odegrają przyprawy, będą wyglądać korzystnie na tle neutralnego smaku boczniaków i łagodnego kremowego smaku sosu śmietanowego.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 54 % 7 g
węglowodany 23 % 3 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować boczniaki w kwaśnej śmietanie, przygotuj boczniaki (świeże, elastyczne, chrupiące), świeżą śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu (najważniejsze jest to, że kwaśna śmietana jest naturalna, świeża i wysokiej jakości), cebulę, drobno zmieloną sól, dowolne zioła do smaku i do woli, mielony czarny pieprz lub inne przyprawy do smaku, a także olej roślinny bez silnego zapachu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny (możesz również dodać trochę więcej masła, aby wzmocnić i zaktualizować kremowy smak gotowego dania). Cebulę należy obrać i pokroić w cienkie półpierścienie. Włóż posiekaną cebulę do dobrze rozgrzanego oleju i smaż, od czasu do czasu mieszając cebulę, aż stanie się przezroczysta i złocista.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wypłucz boczniaki, odetnij wątpliwe obszary w miejscu mocowania boczniaków, być może jedno płukanie nie wystarczy. Pozwól wodzie spłynąć. Pokrój grzyby na średniej wielkości plastry. Bardzo duże kawałki nie są odpowiednie, ale nie powinny być szczególnie małe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść pokrojone grzyby na patelni do smażonej cebuli i regularnie mieszając smaż grzyby przez około 20-25 minut na średnim ogniu. Dużo wilgoci będzie musiało odparować, a plastry boczniaków zauważalnie zmniejszą swoją objętość i zwiotczą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W prawie gotowych grzybach włóż śmietanę, drobną sól, czarny pieprz lub przyprawy do smaku (dobrze będzie brzmieć "włoskie lub prowansalskie zioła" w takim towarzystwie). Wymieszaj, zagotuj i gotuj dosłownie przez minutę lub dwie. Zdjąć z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do gotowego dania możesz dodać dowolne świeże warzywa do smaku. Boczniaki można podawać w śmietanie w dowolnej formie, zarówno na gorąco, jak i schłodzone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy