skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować boczniaki w kwaśnej śmietanie, przygotuj boczniaki (świeże, elastyczne, chrupiące), świeżą śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu (najważniejsze jest to, że kwaśna śmietana jest naturalna, świeża i wysokiej jakości), cebulę, drobno zmieloną sól, dowolne zioła do smaku i do woli, mielony czarny pieprz lub inne przyprawy do smaku, a także olej roślinny bez silnego zapachu.
Krok 2:
Na patelni rozgrzej olej roślinny (możesz również dodać trochę więcej masła, aby wzmocnić i zaktualizować kremowy smak gotowego dania). Cebulę należy obrać i pokroić w cienkie półpierścienie. Włóż posiekaną cebulę do dobrze rozgrzanego oleju i smaż, od czasu do czasu mieszając cebulę, aż stanie się przezroczysta i złocista.
Krok 3:
Wypłucz boczniaki, odetnij wątpliwe obszary w miejscu mocowania boczniaków, być może jedno płukanie nie wystarczy. Pozwól wodzie spłynąć. Pokrój grzyby na średniej wielkości plastry. Bardzo duże kawałki nie są odpowiednie, ale nie powinny być szczególnie małe.
Krok 4:
Umieść pokrojone grzyby na patelni do smażonej cebuli i regularnie mieszając smaż grzyby przez około 20-25 minut na średnim ogniu. Dużo wilgoci będzie musiało odparować, a plastry boczniaków zauważalnie zmniejszą swoją objętość i zwiotczą.
Krok 5:
W prawie gotowych grzybach włóż śmietanę, drobną sól, czarny pieprz lub przyprawy do smaku (dobrze będzie brzmieć "włoskie lub prowansalskie zioła" w takim towarzystwie). Wymieszaj, zagotuj i gotuj dosłownie przez minutę lub dwie. Zdjąć z ognia.
Krok 6:
Do gotowego dania możesz dodać dowolne świeże warzywa do smaku. Boczniaki można podawać w śmietanie w dowolnej formie, zarówno na gorąco, jak i schłodzone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g