Nam Wietnamskie naleśniki

pyszna i zdrowa uczta w stylu azjatyckim. Gotuj! Nam-wietnamskie sajgonki z nadzieniem, które może działać prawie wszystko. Oczywiście nie są to naleśniki w zwykłym znaczeniu tego słowa, ponieważ nie są pieczone, ale przygotowywane z arkuszy papieru ryżowego. Czasami takie naleśniki są smażone, ale ten przepis sugeruje obejście się bez smażenia. Wystarczy przygotować nadzienie i owinąć je papierem ryżowym. Podawaj Wietnamskie naleśniki z sosem do zanurzania według własnego gustu.
strunkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 44 % 7 g
87 kcal
IG: 13 / 75 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

przygotowujemy produkty do bulionu:

- obierz cebulę z łuski, a następnie posiekaj ją wzdłuż. To nie jest ważne - możesz pokroić cebulę, jak chcesz,

- moje mięso, osusz nadmiar wilgoci ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój mięso na duże kawałki,

- umyj krewetki i w razie potrzeby wyczyść.

stawiamy dużą głęboką patelnię na dużym ogniu, wlewamy do niej olej i podgrzewamy. Następnie włóż cebulę na patelnię, smaż ją, nie zapominając o mieszaniu przez 8 minut. W tym czasie zmieni kolor na złoty. Rozłóż mięso, napełnij je wodą. Powinno być tyle wody, aby mięso było całkowicie pokryte. Zmniejsz ciepło do umiarkowanego i gotuj zawartość patelni przez pół godziny.

Dodaj chili w proszku, cukier granulowany, sól (dwie trzecie) na patelnię. Wlej ocet. Wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 3-4 minuty. Jeśli mięso jest twarde, gotuj dłużej, aż będzie całkowicie ugotowane. Usuń mięso z patelni, pozostawiając bulion. Gdy mięso ostygnie, pokrój je na małe kawałki.

gdy mięso ostygnie, przygotuj krewetki. Włóż je do wrzącego bulionu, dodaj resztę soli i gotuj owoce morza przez 3 minuty. Ten czas wystarczy, aby krewetki się ugotowały. Rozłóż krewetki, podobnie jak mięso, na oddzielnym talerzu.

moje ogórki i marchewki. Po oczyszczeniu marchewki odcinamy końcówki ogórków. Pokrój marchewki i ogórki cienko wzdłuż. Możesz użyć specjalnej tarki. I to i tamto kładziemy na osobnych talerzach. Moje warzywa: sałata, bazylia,mięta. Wysuszyć zielenie ręcznikami papierowymi i rozerwać na duże części. Małe gałązki można pozostawić w całości.

rozłóż również makaron ryżowy na osobnym talerzu.

a teraz najciekawszy etap gotowania! Nawiasem mówiąc, możesz już wezwać bliskich do stołu.

wlej ciepłą wodę do dużej miski. Arkusz papieru ryżowego powinien zmieścić się w misce. Zanurz pierwszy arkusz, odczekaj kilka sekund, a następnie rozłóż go na płaskiej powierzchni. Nie możesz trzymać liścia zbyt długo w wodzie, bo może zbyt mocno zmięknąć.

cofamy się 4 cm od dolnej krawędzi liścia, kładziemy krewetki. Z grubsza dzielimy wszystkie nadzienia na 12 części, a mianowicie tyle naleśników, które ostatecznie uzyskamy. Na krewetkach kładziemy sałatkę, wieprzowinę, potem miau i bazylię, potem makaron ryżowy, a następnie marchewkę i ogórek. Nie przeciążaj naleśników nadzieniem: jeśli okaże się za dużo, lepiej niech pozostanie nadmiar.

zwijamy naleśniki. Powtarzamy to samo z pozostałymi jedenastoma. Podawaj gotowe danie z ulubionym sosem do zanurzania.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Makaron ryżowy - 109   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Papier ryżowy - 333   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy