skład / składniki
metoda gotowania
przygotowujemy produkty do bulionu:
- obierz cebulę z łuski, a następnie posiekaj ją wzdłuż. To nie jest ważne - możesz pokroić cebulę, jak chcesz,
- moje mięso, osusz nadmiar wilgoci ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój mięso na duże kawałki,
- umyj krewetki i w razie potrzeby wyczyść.
stawiamy dużą głęboką patelnię na dużym ogniu, wlewamy do niej olej i podgrzewamy. Następnie włóż cebulę na patelnię, smaż ją, nie zapominając o mieszaniu przez 8 minut. W tym czasie zmieni kolor na złoty. Rozłóż mięso, napełnij je wodą. Powinno być tyle wody, aby mięso było całkowicie pokryte. Zmniejsz ciepło do umiarkowanego i gotuj zawartość patelni przez pół godziny.
Dodaj chili w proszku, cukier granulowany, sól (dwie trzecie) na patelnię. Wlej ocet. Wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 3-4 minuty. Jeśli mięso jest twarde, gotuj dłużej, aż będzie całkowicie ugotowane. Usuń mięso z patelni, pozostawiając bulion. Gdy mięso ostygnie, pokrój je na małe kawałki.
gdy mięso ostygnie, przygotuj krewetki. Włóż je do wrzącego bulionu, dodaj resztę soli i gotuj owoce morza przez 3 minuty. Ten czas wystarczy, aby krewetki się ugotowały. Rozłóż krewetki, podobnie jak mięso, na oddzielnym talerzu.
moje ogórki i marchewki. Po oczyszczeniu marchewki odcinamy końcówki ogórków. Pokrój marchewki i ogórki cienko wzdłuż. Możesz użyć specjalnej tarki. I to i tamto kładziemy na osobnych talerzach. Moje warzywa: sałata, bazylia,mięta. Wysuszyć zielenie ręcznikami papierowymi i rozerwać na duże części. Małe gałązki można pozostawić w całości.
rozłóż również makaron ryżowy na osobnym talerzu.
a teraz najciekawszy etap gotowania! Nawiasem mówiąc, możesz już wezwać bliskich do stołu.
wlej ciepłą wodę do dużej miski. Arkusz papieru ryżowego powinien zmieścić się w misce. Zanurz pierwszy arkusz, odczekaj kilka sekund, a następnie rozłóż go na płaskiej powierzchni. Nie możesz trzymać liścia zbyt długo w wodzie, bo może zbyt mocno zmięknąć.
cofamy się 4 cm od dolnej krawędzi liścia, kładziemy krewetki. Z grubsza dzielimy wszystkie nadzienia na 12 części, a mianowicie tyle naleśników, które ostatecznie uzyskamy. Na krewetkach kładziemy sałatkę, wieprzowinę, potem miau i bazylię, potem makaron ryżowy, a następnie marchewkę i ogórek. Nie przeciążaj naleśników nadzieniem: jeśli okaże się za dużo, lepiej niech pozostanie nadmiar.
zwijamy naleśniki. Powtarzamy to samo z pozostałymi jedenastoma. Podawaj gotowe danie z ulubionym sosem do zanurzania.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Makaron ryżowy - 109 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Papier ryżowy - 333 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g