Gołąbki leniwe z kapustą i mielonym mięsem w piekarniku

proste leniwe gołąbki z kapustą i mielonym mięsem. Kolejne znane danie dwa w jednym. Po ugotowaniu leniwych gołąbków z kapustą nie trzeba do nich wybierać przystawki-mogą być jednocześnie przystawką i gorącą. Smak znany z dzieciństwa-w końcu często spotykałem się z nim zarówno w przedszkolu, jak iw szkole. A gospodynie domowe często gotują gołąbki. Przygotowują się po prostu, chociaż wydaje się, że istnieje wiele kroków do przygotowania.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 33 % 9 g
węglowodany 48 % 13 g
154 kcal
IG: 31 / 69 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolne mięso mielone, ale lepiej jest mieć kurczaka, aby gołąbki były bardziej soczyste. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz wziąć keczup lub pomidory we własnym soku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż zalać wrzącą wodą i gotować do miękkości. Spłucz zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj kapustę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zalej kapustę wrzącą wodą i pozostaw na 15 minut, aby zmiękła. Następnie spuść wodę i wyciśnij kapustę, aby pozbyć się nadmiaru płynu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę, drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć na oleju na patelni posiekaną marchewkę i cebulę do miękkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce wymieszaj mięso mielone, ugotowany ryż, 1/3 smażonych warzyw i kapustę. Wszystko wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj kliny z masy i ułóż w rzędzie na natłuszczonym naczyniu do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj pozostałe marchewki i cebulę z koncentratem pomidorowym, dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu przez dziesięć minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gołąbki z piekarnika, polej sosem i wstaw do piekarnika na 20 minut, przykrywając folią.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe leniwe gołąbki z kapustą podawaj na gorąco, polewając kwaśną śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy