skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolne mięso mielone, ale lepiej jest mieć kurczaka, aby gołąbki były bardziej soczyste. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz wziąć keczup lub pomidory we własnym soku.
Krok 2:
Ryż zalać wrzącą wodą i gotować do miękkości. Spłucz zimną wodą.
Krok 3:
Drobno posiekaj kapustę.
Krok 4:
Zalej kapustę wrzącą wodą i pozostaw na 15 minut, aby zmiękła. Następnie spuść wodę i wyciśnij kapustę, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
Krok 5:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 6:
Obierz cebulę, drobno posiekaj.
Krok 7:
Smażyć na oleju na patelni posiekaną marchewkę i cebulę do miękkości.
Krok 8:
W misce wymieszaj mięso mielone, ugotowany ryż, 1/3 smażonych warzyw i kapustę. Wszystko wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku.
Krok 9:
Uformuj kliny z masy i ułóż w rzędzie na natłuszczonym naczyniu do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Krok 10:
Wymieszaj pozostałe marchewki i cebulę z koncentratem pomidorowym, dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu przez dziesięć minut.
Krok 11:
Wyjmij gołąbki z piekarnika, polej sosem i wstaw do piekarnika na 20 minut, przykrywając folią.
Krok 12:
Gotowe leniwe gołąbki z kapustą podawaj na gorąco, polewając kwaśną śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g