chiński czarny SOS

tradycyjna przyprawa z czarnej fasoli. Prosty przepis! Chiński czarny sos jest popularnym dodatkiem do ryżu i innych potraw w Chinach. Jest przygotowywany ze sfermentowanej soi. Dzięki dodatkowi orzeszków ziemnych i sezamu, a więc niezrównany smak sosu staje się jeszcze bogatszy i bogatszy. Taki sos można podawać z dowolnymi potrawami, niekoniecznie azjatyckimi. Może stać się atrakcją świątecznego stołu.
miLiSaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 76 % 44 g
węglowodany 16 % 9 g
436 kcal
IG: 89 / 0 / 11

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 40 min

tradycyjny dla Chińczyków, ale dla nas niezwykły, ten sos jest idealny do ryżu. Mogą zaskoczyć gości na przyjaznej imprezie lub zorganizować małą ucztę gastronomiczną dla swoich krewnych.

w Chinach uważa się, że czarna fasola ma właściwości lecznicze. Trudno powiedzieć, czy tak jest, ale absolutnie pewne-czarna fasola ma doskonały smak!

przygotowanie sosu jest łatwe! Przede wszystkim myjemy ząbki czosnku i drobno siekamy ostrym nożem. Do przygotowania sosu zgodnie z tym przepisem nie zaleca się wyciskania czosnku przez prasę lub drobnego tarcia, ponieważ może się przypalić podczas smażenia.

stawiamy dużą głęboką patelnię na dużym ogniu, rozprowadzamy czarną fasolę i smażymy na suchej patelni (bez oleju) przez 1-2 minuty, a następnie usuwamy z ognia. Konieczne jest odparowanie nadmiaru płynu.

wlej olej roślinny na inną patelnię, rozłóż czosnek, smaż, mieszając, 1 minutę (aż zacznie pachnieć). Po rozprowadzeniu czarnej fasoli wymieszaj wszystko i gotuj przez 8 minut. W tym procesie nie zapomnij przeszkadzać.

dodaj smażone orzeszki ziemne i sezam, chili, przyprawy, wszystko dobrze wymieszaj. Wlej cukier, wlej sos sojowy, wymieszaj, poczekaj kolejne pół minuty i zdejmij z ognia.

przenieś sos do hermetycznego szklanego pojemnika i pozostaw na 1-2 dni. W tym czasie wszystkie składniki połączą się, a sos stanie się szczególnie aromatyczny i smaczny.

sos można przechowywać przez długi czas w szczelnym pojemniku - kilka miesięcy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Fasola suszona Biała surowa - 340   kcal/100g
  • Fasola suszona Biała gotowana - 118   kcal/100g
  • Fasola suszona czerwona surowa - 343   kcal/100g
  • Fasola suszona czerwona gotowana - 118   kcal/100g
  • Fasola konserwowana w sosie pomidorowym - 63   kcal/100g
  • Suszona fasola mung nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Fasola mung kiełkowana na surowo - 350   kcal/100g
  • Fasola czarna - 58   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy