skład / składniki
metoda gotowania
tradycyjny dla Chińczyków, ale dla nas niezwykły, ten sos jest idealny do ryżu. Mogą zaskoczyć gości na przyjaznej imprezie lub zorganizować małą ucztę gastronomiczną dla swoich krewnych.
w Chinach uważa się, że czarna fasola ma właściwości lecznicze. Trudno powiedzieć, czy tak jest, ale absolutnie pewne-czarna fasola ma doskonały smak!
przygotowanie sosu jest łatwe! Przede wszystkim myjemy ząbki czosnku i drobno siekamy ostrym nożem. Do przygotowania sosu zgodnie z tym przepisem nie zaleca się wyciskania czosnku przez prasę lub drobnego tarcia, ponieważ może się przypalić podczas smażenia.
stawiamy dużą głęboką patelnię na dużym ogniu, rozprowadzamy czarną fasolę i smażymy na suchej patelni (bez oleju) przez 1-2 minuty, a następnie usuwamy z ognia. Konieczne jest odparowanie nadmiaru płynu.
wlej olej roślinny na inną patelnię, rozłóż czosnek, smaż, mieszając, 1 minutę (aż zacznie pachnieć). Po rozprowadzeniu czarnej fasoli wymieszaj wszystko i gotuj przez 8 minut. W tym procesie nie zapomnij przeszkadzać.
dodaj smażone orzeszki ziemne i sezam, chili, przyprawy, wszystko dobrze wymieszaj. Wlej cukier, wlej sos sojowy, wymieszaj, poczekaj kolejne pół minuty i zdejmij z ognia.
przenieś sos do hermetycznego szklanego pojemnika i pozostaw na 1-2 dni. W tym czasie wszystkie składniki połączą się, a sos stanie się szczególnie aromatyczny i smaczny.
sos można przechowywać przez długi czas w szczelnym pojemniku - kilka miesięcy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Fasola suszona Biała surowa - 340 kcal/100g
- Fasola suszona Biała gotowana - 118 kcal/100g
- Fasola suszona czerwona surowa - 343 kcal/100g
- Fasola suszona czerwona gotowana - 118 kcal/100g
- Fasola konserwowana w sosie pomidorowym - 63 kcal/100g
- Suszona fasola mung nie gotowana - 340 kcal/100g
- Fasola mung kiełkowana na surowo - 350 kcal/100g
- Fasola czarna - 58 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g