skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowuję składniki. Ciasto gotowe do wstępnego rozmrożenia.
Krok 2:
Do nadzienia kroję kurczaka w kostkę 1-2 cm.
Krok 3:
Pieczarki obieram i kroję niezbyt drobno, aby czuć się później w cieście.
Krok 4:
Cebulę kroję losowo. Posiekaj pietruszkę.
Krok 5:
Podgrzewam patelnię na dużym ogniu, wkładam olej. Po rozpuszczeniu masła rozprowadzam kurczaka i smażymy, aż będzie w połowie ugotowany, dosłownie 3-5 minut.Kładziemy cebulę, mieszamy, smażymy przez kolejne 2 minuty. Rozłóż grzyby i tusze na średnim ogniu z zamkniętą pokrywką przez kolejne 5 minut.Dodaję sól, przyprawy i koperek, mieszam i odstawiam do ostygnięcia.
Krok 6:
Zróbmy test. Odkurzę powierzchnię i wałek do ciasta mąką. Ciasto rozwałkowuję pionowo na długość około 80 cm, Szerokość 15-20 cm, a schłodzone nadzienie układam na środku kiełbasy.
Krok 7:
Szczypanie krawędzi ciasta.
Krok 8:
Przygotowuję blachę do pieczenia. Spryskuję blachę do pieczenia wodą, aby pergamin się nie ślizgał. Rozprowadzam pergamin do pieczenia i lekko posypuję mąką. Umieszczam kiełbasę z ciasta na blasze do pieczenia i od środka skręcam w kształt ślimaka.Ubijam żółtko i równomiernie przechodzę silikonową szczotką na wierzch i boki ciasta. To da mi piękny kolor podczas pieczenia. Posyp obficie sezamem.
jednym z ulubionych dań kuchni rosyjskiej są ciasta. Dzisiaj pokażę mój prosty przepis na ciasto z pieczarkami i kurczakiem z ciasta francuskiego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal / 100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal / 100g
- Ciasto - 289 kcal/100g