Schab pod sosem pomarańczowym

niezwykły smak-spróbuj i oceń!
Władysław KondirowAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 9 g
tłuszcze 36 % 13 g
węglowodany 39 % 14 g
212 kcal
IG: 29 / 0 / 71

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

schab-200gr. dzielimy na 2 części po 100gr., wykonujemy kilka nacięć od strony tłuszczu (aby steki nie odkształcały się podczas smażenia).Lekko pokonaj, sól, pieprz. Umieść rondel lub mały rondel na średnim ogniu, wlej 40gr. oliwy z oliwek, a gdy olej się rozgrzeje, wlej tam pokrojoną w pióra czerwoną cebulę (smaż, aż cebula stanie się miękka). Z połowy pomarańczy i cytryny robimy świeży (świeżo wyciśnięty sok), wlewamy do cebuli,dodajemy dżem pomarańczowy,sól,pieprz, gałązkę rozmarynu i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. na małym ogniu (aż cebula będzie całkowicie miękka). W tym czasie podgrzewamy patelnię grillową(która nie ma zwykłej patelni,ale okazuje się, że jest lepsza na grillu), wlewamy pozostały olej, gałązkę rozmarynu i smażymy do miękkości na patelni.
podczas serwowania połóż wieprzowinę na talerzu i polej sosem. Według mojego gustu dla tych,którzy podążają za figurą lub z jakiegoś powodu nie lubią wieprzowiny, możesz zastąpić wieprzowinę piersią z kurczaka.
smacznego dla wszystkich.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Schab surowy wędzony - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g

Podobne przepisy