skład / składniki
metoda gotowania
schab-200gr. dzielimy na 2 części po 100gr., wykonujemy kilka nacięć od strony tłuszczu (aby steki nie odkształcały się podczas smażenia).Lekko pokonaj, sól, pieprz. Umieść rondel lub mały rondel na średnim ogniu, wlej 40gr. oliwy z oliwek, a gdy olej się rozgrzeje, wlej tam pokrojoną w pióra czerwoną cebulę (smaż, aż cebula stanie się miękka). Z połowy pomarańczy i cytryny robimy świeży (świeżo wyciśnięty sok), wlewamy do cebuli,dodajemy dżem pomarańczowy,sól,pieprz, gałązkę rozmarynu i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. na małym ogniu (aż cebula będzie całkowicie miękka). W tym czasie podgrzewamy patelnię grillową(która nie ma zwykłej patelni,ale okazuje się, że jest lepsza na grillu), wlewamy pozostały olej, gałązkę rozmarynu i smażymy do miękkości na patelni.
podczas serwowania połóż wieprzowinę na talerzu i polej sosem. Według mojego gustu dla tych,którzy podążają za figurą lub z jakiegoś powodu nie lubią wieprzowiny, możesz zastąpić wieprzowinę piersią z kurczaka.
smacznego dla wszystkich.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Schab surowy wędzony - 469 kcal/100g
- Schab - 242 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g