skład / składniki
metoda gotowania
1. Zsiadłe mleko należy wcześniej wyjąć z lodówki - powinno mieć temperaturę pokojową. Lepiej jest, jeśli zsiadłe mleko jest domowej roboty, chociaż nie jest to warunek wstępny.
2. Wbij jajko w jogurt, dodaj sól i sodę. Wymieszaj powstałą mieszaninę, aż będzie gładka mikserem na małych obrotach lub po prostu trzepaczką.
3. Przesiej mąkę - jest to warunek wstępny, który sprawi, że ciasto będzie bardziej bujne i delikatne. Wlej całą mąkę w częściach do zsiadłego mleka, stopniowo mieszając. Zagnieść ciasto. Mąka może uciec nieco więcej lub mniej w zależności od odmiany i glutenu. Najważniejsze jest to, że ciasto nie jest lepkie, a jednocześnie miękkie i delikatne.
4. Pozostaw ciasto na około kwadrans. Aby to zrobić, włóż do miski i przykryj czystym ręcznikiem.
5. Po ustawieniu ciasta stanie się znacznie bardziej miękkie i łatwiej będzie je rozwałkować. Podziel ciasto na równe kawałki. Podane składniki dają cztery do sześciu kawałków w zależności od średnicy patelni. Rozwałkuj każdy kawałek w okrągłe ciasto w kształcie patelni o grubości jednego do półtora centymetra. Przebij każdy kawałek widelcem w kilku miejscach-jest to konieczne, aby ciasto nie bulgotało podczas podgrzewania.
6. Wlej olej roślinny na patelnię, aby pokrył całe dno. Opuść tortillę na rozgrzaną patelnię i smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż tortilla się zrumieni. Następnie ułóż każdą tortillę na warstwie wcześniej przygotowanych ręczników papierowych, aby wchłonęły nadmiar oleju.
tortille są gotowe! Można je podawać zarówno na gorąco, jak i schłodzone. Okazują się bardzo delikatne i bujne.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g