tortille z jogurtem na patelni

pyszne wypieki bez większych kłopotów! Koniecznie spróbuj! Tortille z kwaśnym mlekiem na patelni są bardzo proste i dość szybkie do przygotowania. A co najważniejsze-zestaw produktów niezbędnych do pieczenia znajduje się w każdej kuchni. Przygotowanie takich tortilli to świetna opcja, jeśli w domu zabraknie chleba. Można je podawać zarówno na śniadanie z serem lub dżemem, jak i jako dodatek do pierwszego i drugiego dania. Okazuje się, że ciasta są niezwykle bujne, miękkie, przewiewne.
Anastasiya╬Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 69 % 36 g
250 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Zsiadłe mleko należy wcześniej wyjąć z lodówki - powinno mieć temperaturę pokojową. Lepiej jest, jeśli zsiadłe mleko jest domowej roboty, chociaż nie jest to warunek wstępny.

2. Wbij jajko w jogurt, dodaj sól i sodę. Wymieszaj powstałą mieszaninę, aż będzie gładka mikserem na małych obrotach lub po prostu trzepaczką.

3. Przesiej mąkę - jest to warunek wstępny, który sprawi, że ciasto będzie bardziej bujne i delikatne. Wlej całą mąkę w częściach do zsiadłego mleka, stopniowo mieszając. Zagnieść ciasto. Mąka może uciec nieco więcej lub mniej w zależności od odmiany i glutenu. Najważniejsze jest to, że ciasto nie jest lepkie, a jednocześnie miękkie i delikatne.

4. Pozostaw ciasto na około kwadrans. Aby to zrobić, włóż do miski i przykryj czystym ręcznikiem.

5. Po ustawieniu ciasta stanie się znacznie bardziej miękkie i łatwiej będzie je rozwałkować. Podziel ciasto na równe kawałki. Podane składniki dają cztery do sześciu kawałków w zależności od średnicy patelni. Rozwałkuj każdy kawałek w okrągłe ciasto w kształcie patelni o grubości jednego do półtora centymetra. Przebij każdy kawałek widelcem w kilku miejscach-jest to konieczne, aby ciasto nie bulgotało podczas podgrzewania.

6. Wlej olej roślinny na patelnię, aby pokrył całe dno. Opuść tortillę na rozgrzaną patelnię i smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż tortilla się zrumieni. Następnie ułóż każdą tortillę na warstwie wcześniej przygotowanych ręczników papierowych, aby wchłonęły nadmiar oleju.

tortille są gotowe! Można je podawać zarówno na gorąco, jak i schłodzone. Okazują się bardzo delikatne i bujne.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy