warzywa wok z makaronem, grzybami i krewetkami

Spróbuj dania kuchni tajskiej! Świetna opcja na obiad! Warzywa wok z makaronem można podawać na obiad. Danie uzupełnione jest grzybami i krewetkami. Przepis wykorzystuje zakupione pieczarki i obrane krewetki. Również w odniesieniu do makaronu: makaron ryżowy nie jest gotowany na ogniu, jak zwykły makaron z mąki pszennej. Jest gotowany na parze z wrzącą wodą, a następnie woda jest odprowadzana. Chociaż makaron ryżowy można zastąpić zwykłym makaronem z pszenicy durum. Ale nadal zaleca się ugotowanie oryginalnego dania, nie eliminując niczego ani nie dodając, aby poczuć prawdziwy smak.
MargotAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 39 % 9 g
123 kcal
IG: 20 / 60 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

to danie jest przygotowywane z makaronem ryżowym. Ale to nie jest warunek wstępny. Ten makaron można zastąpić dowolnym innym makaronem według własnego uznania. Wystarczy go ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

1. Przygotuj niezbędne składniki:

- rozmrażamy obrane krewetki;

- pieczarki myjemy, kroimy w cienkie plasterki;

- obieramy cebulę, kroimy w półpierścienie;

- paprykę Jalapeno myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w plasterki bezpośrednio z nasionami;

- marchewki obieramy, myjemy, pocieramy;

- obieramy czosnek, przepuszczamy przez prasę;

- umyj liście bazylii, osusz, pokrój w paski;

- umyj pomidory koktajlowe, pokrój je na pół.

2. Wlej wodę do rondla (wystarczą 2 litry), Wyślij do ognia. Doprowadź wodę do wrzenia.

3. Następnie wyłącz ogień, włóż do niego makaron ryżowy. Pozostaw na 8-10 minut. Następnie spuść wodę, wrzuć makaron do durszlaka.

4. Wlej sok z cytryny do miski. Tutaj wlej cukier i dodaj sos teriyaki. Mieszać.

5. Wlej olej roślinny do patelni woka, Wyślij do ognia. Rozłóż grzyby i cebulę, gotuj przez 2 minuty, ciągle mieszając.

6. Następnie dodaj Jalapeno, marchewkę, czosnek i bazylię, nie zapomnij wymieszać. Po 30 sekundach możesz dodać krewetki.

7. Gotuj krewetki przez około 3-4 minuty, aż zmienią kolor. Wlej składniki wcześniej przygotowanym sosem.

8. Następnie włóż gotowy makaron ryżowy do woka. Wymieszaj, zdejmij z ognia.

9. Gotowe danie uzupełniamy pokrojonymi pomidorami koktajlowymi.

jedz, gdy danie jest gorące! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g

Podobne przepisy