kotlet z piersi kurczaka z serem na patelni

gotuj koniecznie-okaże się soczysty, delikatny i smaczny! Połączenie sera z piersią kurczaka w dowolnym wykonaniu to klasyka. A jeśli jest to również proste, szybkie i smaczne, to ogólnie wakacje. Te kotlety są idealne na każdą okazję - domowy posiłek, spotkania z przyjaciółmi lub świąteczny stół. A ten format fileta z kurczaka jest idealny do zabrania ze sobą do pracy, na wypad lub w podróż. Podawany osobno z warzywami lub różnymi dodatkami.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 69 % 20 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 3 % 1 g
157 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź pierś z kurczaka. Myjemy ją. Usuń skórę – to nic.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel filet. Robi się to na różne sposoby - po prostu sfałszowałem palce u kości i oddzieliłem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby pokonać filet z kurczaka, wskazane jest zaopatrzenie się w plastikowe torby. Lub owinąć je deską, na której będziesz bić, lub umieścić mięso w torbie (w folii spożywczej). Pokonujemy Chopper. Ale pamiętaj, że robimy to bez fanatyzmu, aby mięso pozostało mięsem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie można to zrobić na różne sposoby. Marynuj mięso i ponownie lekko ubij i zostaw - niech nasyci się tym pięknem. Lub marynować, solić i wrzucić do mąki tuż przed smażeniem, gdy olej jest na patelni i sam się rozgrzeje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cóż, musimy jeszcze zrobić ciasto na kotlet. Pomoże to nie przeniknąć soku na zewnątrz, dzięki czemu mięso jest tak soczyste. Wymieszaj wszystkie składniki. Pamiętaj, że soliliśmy również filety i posypaliśmy przyprawami. Tj. i tutaj uważaj, aby nie przesolić naczynia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli olej się rozgrzeje, zanurzmy kawałki fileta w cieście.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I natychmiast do gorącej patelni. Smażyć, przewracając na drugą stronę, gdy tylko jedna się zarumieni. Jeśli grubość mięsa wynosi 1,5 cm, smażenie zajmie 8-10 minut - 4-5 z każdej strony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    A tutaj, uwaga, bierzemy ser i szybko zaczynamy trzeć bezpośrednio na kawałki mięsa. Wybrałem średnią tarkę. Nie lubię, gdy ser pokrywa mięso grubą skórką. Smażyć dosłownie minutę lub dwie, aż się zarumienią. Nie chcesz smażyć, nie smażyć – możesz przykryć i lekko pot, aż ser się rozpuści.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    To jest pyszne! Kotlety nawet po schłodzeniu były po prostu super!

i więcej porad
pamiętaj, że niezbyt ubita pierś o grubości 1.5 cm to gwarancja soczystego kotleta.
kotlet na poziomie przygotowania można lekko przyciąć w razie potrzeby, nadając mu określony Kształt-Serce, kwadrat, okrąg itp.
kotlet z kurczaka z serem jest również przygotowywany na inne sposoby. Możesz więc po posypaniu serem zalać go ciastem i usmażyć. Lub inna opcja-bez ciasta, po prostu wrzuć smażony kotlet do sera i lekko smaż na dużym ogniu – kurczak nadal będzie! Możesz włożyć ser bezpośrednio do ciasta. Lub usmaż mięso w oleju, a następnie polej je ciastem i posyp serem na wierzchu - zrób to z drugiej strony, a następnie usmaż. Będzie tak i tak pysznie!
jeśli gotujesz w dużych ilościach, nie możesz smażyć na patelni, ale piec w piekarniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy