małe omlety-placki pomidorowe

pyszne, obfite, soczyste śniadanie. Proste i szybkie!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 24 % 5 g
108 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Zmiel pomidory blenderem lub maszynką do mięsa.
2. Ubij jajka trzepaczką.
3. Wymieszaj pomidory i jajka, dodaj mąkę i sól, wszystko wymieszaj.
4. Rozłóż porcje na gorącej patelni z olejem, łyżką jak naleśniki.
5. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy