minóg na patelni

Przygotuj Minoga i poczęstuj swoich krewnych! Spodoba się wszystkim! Minóg smażony na patelni to prawdziwa uczta! Nie ma kości, mięso ma delikatną konsystencję, jest dość satysfakcjonujące. Śluz pokryty minogiem jest uważany za toksyczny. Dlatego należy go bardzo ostrożnie usunąć. Sposoby, jak to zrobić, są szczegółowo opisane w przepisie.
lerikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 13 g
tłuszcze 40 % 14 g
węglowodany 23 % 8 g
221 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

minóg to dość niezwykłe jedzenie, które słusznie uważa się za przysmak. Jej smaku nie da się porównać z niczym, jest bardzo delikatny. Plus w cięciu Minoga-nie ma kości, a wewnątrz jest tylko jedna cięciwa, którą należy usunąć. Minóg nie ma łusek do czyszczenia. W tym celu jest pokryty śluzem, który należy całkowicie usunąć. Nie jest to tak łatwe, jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Ponieważ jest bardzo śliski, stara się wyślizgnąć z rąk. Dzięki próbom i błędom znaleziono skuteczne metody czyszczenia. Tak więc pierwsza metoda: nakłuwamy Minoga widelcem w pobliżu głowy i usuwamy śluz twardą myjką-skrobakiem. Druga metoda: umieść Minoga w zlewie i włącz gorącą wodę. Po 2-3 minutach śluz dobrze schodzi. Ostatnia, trzecia metoda: wlej sól na cięcie suchej tkanki, przeprowadź przez nią Minoga. Sól pełni rolę "peelingu", bardzo skutecznie usuwa śluz. Cóż, właściwie wszystko, co musisz wiedzieć o cięciu i czyszczeniu tak niezwykłego jedzenia.

1. Przede wszystkim usuwamy śluz z Minoga za pomocą dowolnej wygodnej metody opisanej powyżej.

2. Odcinamy głowy. Tutaj jest więcej szczegółów: możesz odciąć tylko głowę, a skrzela wyciąć osobno nożyczkami kuchennymi. Lub odetnij głowę wraz ze skrzelami, które kończą się ostatnią siódmą dziurą.

3. Parujemy brzuch, usuwamy strunę jelitową. Dokładnie umyj każdego Minoga wewnątrz i na zewnątrz pod bieżącą wodą.

4. Wlej olej roślinny na patelnię. Wysyłamy patelnię do ognia. Cóż, teraz pocieramy Minoga solą, a następnie panierujemy w mące.

5. Włóż do rozgrzanego oleju, smaż z obu stron, aż powstanie apetyczna rumiana skorupa.

podawaj na stole z dowolnym dodatkiem. Bardzo smaczne z puree ziemniaczanym.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Minóg - 166   kcal/100g

Podobne przepisy