skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto: do miski miksera włożyć twaróg, cukier, masło, mleko, cukier waniliowy, sól.
Krok 2:
Wymieszaj wszystko.
Krok 3:
Stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać.
Krok 4:
Posyp powierzchnię roboczą mąką, ułóż ciasto, ugniataj miękkie ciasto.
Krok 5:
Pozostaw ciasto na 10-15 minut.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto na warstwę pod foremką o średnicy 22 cm.
Krok 7:
Nasmaruj formę olejem, ułóż ciasto, uformuj małe boki.
Krok 8:
Nadzienie: umyj śliwki i usuń pestki.
Krok 9:
Ciasto posyp skrobią, ułóż śliwki, posyp cukrem waniliowym.
Krok 10:
CROCANT: grubo posiekaj orzechy.
Krok 11:
Wlej cukier na patelnię, rozpuść na dużym ogniu, mieszając, aż będzie płynny. Dodaj masło i orzechy.
Krok 12:
Gotuj przez 2 minuty, mieszając.
Krok 13:
Połóż crocant na śliwkach.
Krok 14:
Ciasto: piec ciasto w piekarniku przez 25-30 minut, w temperaturze 180 stopni, aż będzie ładnie rumiane.
Krok 15:
Niech ciasto całkowicie ostygnie i podawaj z herbatą. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g