ciasto ze świeżą śliwką i chrupiącymi orzechami

bardzo soczyste miękkie ciasto i chrupiąca orzechowa skórka! Pyszne otwarte ciasto z owocami-nadziewane świeżą śliwką, orzechami włoskimi na cieście twarogowym.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 61 % 28 g
248 kcal
IG: 21 / 7 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto: do miski miksera włożyć twaróg, cukier, masło, mleko, cukier waniliowy, sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj wszystko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp powierzchnię roboczą mąką, ułóż ciasto, ugniataj miękkie ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw ciasto na 10-15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę pod foremką o średnicy 22 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj formę olejem, ułóż ciasto, uformuj małe boki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nadzienie: umyj śliwki i usuń pestki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto posyp skrobią, ułóż śliwki, posyp cukrem waniliowym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    CROCANT: grubo posiekaj orzechy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej cukier na patelnię, rozpuść na dużym ogniu, mieszając, aż będzie płynny. Dodaj masło i orzechy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj przez 2 minuty, mieszając.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż crocant na śliwkach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto: piec ciasto w piekarniku przez 25-30 minut, w temperaturze 180 stopni, aż będzie ładnie rumiane.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Niech ciasto całkowicie ostygnie i podawaj z herbatą. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy