skład / składniki
metoda gotowania
ciasto:
1. Wymieszaj śmietanę, masło, sodę, sól;
2. Dodać mąkę, zagnieść miękkie, nie klepiące się do rąk ciasto;
3. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki;
farsz:
4. Pokrój mięso na małe kawałki;
5. Posiekaj cebulę, włóż na patelnię z olejem do smażenia;
6. Marchewkę pokroić w kostkę, ułożyć na cebuli;
7. Piecz warzywa do miękkości;
8. Dodaj kurczaka, wymieszaj, smaż, aż mięso będzie białe;
9. Dodaj sól, pieprz do smaku, wymieszaj, zdejmij z ognia;
10. Dodaj sos, groszek, wymieszaj. I możesz dodać pokrojone ziemniaki, grzyby itp. do smaku;
SOS:
11. Na patelnię włożyć masło, stopić;
12. Dodaj mąkę, wymieszaj;
13. Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj;
14. Gotuj sos, aż zgęstnieje;
15. Dodaj sól, pieprz do smaku, wymieszaj, zdejmij z ognia;
ciasto:
16. Włóż nadzienie do formy o średnicy 26 cm;
17. Rozwałkuj ciasto na średnicę formy;
18. Posmaruj krawędzie formy żółtkiem;
19. Przenieś ciasto na formę;
20. Dobrze dociśnij do kształtu krawędzi ciasta;
21. W środku ciasta zrób dziurę;
22. Posmaruj całe ciasto żółtkiem;
23. Piec w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni;
24. Przykryj folią, piecz przez kolejne 10-15 minut;
RSS:
25. Podawaj ciasto na gorąco;
26. Wytnij okrąg na środku ciasta;
27. Nałóż nadzienie z koła na talerz łyżką i odłam kawałek rumianego ciasta;
jest pyszne! Spróbuj! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g