skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowuję produkty na ciasto z cukinii. Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Marchewki starte na grubej tarce. Smażone marchewki z grzybami na oleju roślinnym.
Krok 2:
Drobno posiekaj zieloną cebulę nożem.
Krok 3:
Siekam również wszystkie warzywa.
Krok 4:
W osobnej misce mieszam jajka i mleko, ubijam trzepaczką. Dodaję cukier, pieprz i sól - mieszam. Dodaję posiekane warzywa i ponownie mieszam.
Krok 5:
Wlewam olej roślinny. Porcjami wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszam, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Cukinia obrana ze skórki i nasion, starta na grubej tarce. Wymieszaj cukinię z ciastem.
Krok 7:
Wlewam olej na patelnię, należy go podgrzać. Chochlą wlewam porcję ciasta. Smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron.
Krok 8:
Przenieś gotowe ciasta na różne talerze do ostygnięcia.
Krok 9:
Gdy ciasta stygną, przygotowuję nadzienie do ciasta. Na grubej tarce pocieram roztopiony ser, odkładam część sera do dekoracji ciasta. Do startego sera dodaję smażoną marchewkę z grzybami, czosnek, sól, czarny pieprz przepuszczony przez prasę. Wszystko mieszam.
Krok 10:
Łyżką porcjami wlewam śmietanę i mieszam nadzienie.
Krok 11:
Na talerzu układam ciasto z cukinii , na nim-nadzienie. Rozprowadzam go równomiernie na całej powierzchni.
Krok 12:
Robię to ze wszystkimi ciastami. Górną warstwę dekoruję pozostałym startym topionym serem.
Krok 13:
Dekoruję gotowe ciasto i podaję do stołu. Smacznego!
bardzo smaczne, delikatne i nieskomplikowane ciasto z cukinii, z minimalnym zestawem produktów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g