ciasto z cukinii z przekąskami

ciasto okazuje się bardzo soczyste i apetyczne! Szybko się gotuje. I wyglądają reprezentacyjnie i smacznie.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 24 % 7 g
147 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowuję produkty na ciasto z cukinii. Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Marchewki starte na grubej tarce. Smażone marchewki z grzybami na oleju roślinnym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj zieloną cebulę nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Siekam również wszystkie warzywa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce mieszam jajka i mleko, ubijam trzepaczką. Dodaję cukier, pieprz i sól - mieszam. Dodaję posiekane warzywa i ponownie mieszam.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlewam olej roślinny. Porcjami wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszam, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cukinia obrana ze skórki i nasion, starta na grubej tarce. Wymieszaj cukinię z ciastem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlewam olej na patelnię, należy go podgrzać. Chochlą wlewam porcję ciasta. Smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotowe ciasta na różne talerze do ostygnięcia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ciasta stygną, przygotowuję nadzienie do ciasta. Na grubej tarce pocieram roztopiony ser, odkładam część sera do dekoracji ciasta. Do startego sera dodaję smażoną marchewkę z grzybami, czosnek, sól, czarny pieprz przepuszczony przez prasę. Wszystko mieszam.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Łyżką porcjami wlewam śmietanę i mieszam nadzienie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na talerzu układam ciasto z cukinii , na nim-nadzienie. Rozprowadzam go równomiernie na całej powierzchni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Robię to ze wszystkimi ciastami. Górną warstwę dekoruję pozostałym startym topionym serem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dekoruję gotowe ciasto i podaję do stołu. Smacznego!

bardzo smaczne, delikatne i nieskomplikowane ciasto z cukinii, z minimalnym zestawem produktów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy