kotlety z kurczaka z kukurydzą po hawajsku

eleganckie kotlety z drobiu i warzyw! Spróbuj! Hawajskie kotlety z kurczaka z kukurydzą to niesamowicie smaczne danie! Kotlety są bardzo soczyste dzięki dużej ilości warzyw w mięsie mielonym. Do gotowania lepiej wybrać młode warzywa, zwłaszcza cukinię i marchewkę. Chociaż jeśli nie jest to możliwe, odpowiednie są również dojrzałe warzywa. Jeśli cukinia nie jest młoda,należy ją obrać, a także usunąć nasiona. Lepiej, jeśli papryka jest mięsista i soczysta. Kolor jest według własnego uznania, nie odgrywa specjalnej roli.
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 32 % 10 g
174 kcal
IG: 30 / 20 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Filet z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, suszymy. Następnie kroimy losowo na kawałki.

2. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę na kilka części.

3. Myjemy cukinię, obieramy. Jeśli warzywo jest Młode, nie możesz obrać skóry. Stare warzywo musi również oczyścić nasiona. Zetrzyj cukinię na tarce.

4. Umyj marchewki, zetrzyj je również na tarce. Paprykę przecinamy na pół, usuwamy strąk nasienny, dokładnie myjemy. Następnie drobno pokrój paprykę w kostkę.

5. Przepuszczamy filet z kurczaka przez maszynę do mięsa, a jednocześnie cebulę i czosnek. Kratkę można wykorzystać na dużą skalę.

6. Wyciskamy cukinię, ponieważ w czasie, gdy stała, wyróżniał się sok. Nadmiar wilgoci w kotletach nie jest potrzebny. Z kukurydzy w puszkach spuszczamy również płyn.

7. Włóż kukurydzę, cukinię i marchewkę do miski z mielonym mięsem. Sól i pieprz do smaku. Mieszać.

8. A teraz rozbijamy jajko kurze na główne składniki, wlewamy trochę mleka. Wymieszaj mięso mielone rękami.

9. A teraz tworzymy kotlety. Wlej mąkę do miski, panieruj w niej puste miejsca.

10. Wlej olej roślinny na patelnię, Wyślij do ognia. Gdy olej dobrze się rozgrzeje, włóż do niego kotlety.

11. Smażyć kotlety na złoty kolor po obu stronach. Lepiej smażyć partiami, aby wygodnie było się obracać, a kotlety nie były ciasne.

podawaj danie na gorąco. Również kotlety są dobre, gdy ostygną. Jako dodatek możesz ugotować tłuczone ziemniaki lub sałatkę ze świeżych warzyw.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy