ciasto śmietanowe bez jajek na patelni
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasta: Połącz śmietanę z cukrem, wymieszaj.
Krok 2:
Dodaj proszek do pieczenia do mąki, wymieszaj, dodaj do śmietany.
Krok 3:
Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
Krok 4:
Podziel ciasto na 8 części.
Krok 5:
Rozwałkuj każdy kawałek w okrąg o średnicy 20-22 cm.
Krok 6:
Krawędzie przyciąć pokrywką z patelni lub talerzem. Ze skrawków zrobiono jeszcze 2 ciasta, w sumie 10 ciast.
Krok 7:
Piecz ciasta na suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony, ogień umiarkowany.
Krok 8:
Krem: ubij śmietanę z cukrem.
Krok 9:
Posmaruj ciasta powstałym kremem.
Krok 10:
Rozłóż krem na bokach i na wierzchu ciasta. Wyrównać.
Krok 11:
Dekoracja: kruszyć ciasteczka i udekorować ciasto.
Krok 12:
Włóż ciasto do lodówki w celu namoczenia, najlepiej na noc. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g