Frittata z cukinii

pyszne i zdrowe danie na sezon letni. Frittata z cukinii to delikatny, soczysty omlet warzywny. Danie świetnie nadaje się na śniadanie lub jako opcja na lekką kolację. Smak frittaty można urozmaicić, dodając do nadzienia paprykę lub pomidora. Z bazylią też jest bardzo smaczna. Możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 26 % 5 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w małe kostki i smaż na oleju roślinnym przez około 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Cukinia jest młoda, obrałam tylko skórkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukinię do cebuli i smaż, aż cukinia będzie miękka. Plastry powinny być przezroczyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jajka, aż będą gładkie z solą i mlekiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce, drobno posiekaj warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz jajka z serem, ziołami, przyprawami i dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W powstałej mieszance jajecznej rozprowadzamy smażoną cukinię. Nie możesz czekać, aż ostygną. Wszystko wymieszaj i wlej do natłuszczonej formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz frittatę z cukinii w 180 stopniach. 30-35 minut. Odstawiamy do ostygnięcia w formie i przenosimy na półmisek do podania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

opcjonalnie możesz dodać czosnek podczas smażenia cebuli.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal / 100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy