młode ziemniaki na szaszłykach ze smalcem, tymiankiem i tymiankiem

cudownie pyszne ziemniaki z dymem! Gotowanie ziemniaków na szaszłykach jest bardzo wygodne na grillu. Nie ma znaczenia, czy urządzenie jest wykonane własnymi rękami, czy zakupione w sklepie, grill jest przydatny. Wielu miało wrażenie, że na grillu można smażyć tylko kebaby mięsne. Ale sprawy są inne i znacznie bardziej różowe. W końcu możesz gotować na grillu nie tylko mięso i drób, ale także warzywa. Bakłażan, papryka, ziemniaki są pyszne. O ziemniakach porozmawiamy bardziej szczegółowo.
GałczonekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 57 % 12 g
113 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

Tak więc do tego dania najlepiej nadają się młode ziemniaki. Stary można również użyć, ale w pierwszej wersji okaże się znacznie smaczniejszy. Zwykle tego rodzaju dania kończą się trzema poziomami gotowości: krawędzie są zwęglone, a następnie pyszna krucha warstwa, a sam środek jest po prostu niedogotowany. Przykro. Ten sam środek bardzo psuje tak smaczne i oryginalne danie. Metodą prób i błędów znaleziono rozwiązanie problemu i jest ono szczegółowo opisane w tym przepisie!

1. Dokładnie umyj młode ziemniaki pod bieżącą wodą. Umyć skrobakiem lub szczotką. Skóra powinna być idealnie czysta. Odmiana ziemniaków nie ma większego znaczenia. Możesz wybrać według smaku.

2. A teraz suszymy ziemniaki ręcznikami papierowymi. Kroimy bulwy jak zwykle na takie danie-w kółko. Grubość kółek wynosi 0,5 milimetra.

3. A teraz o smalcu. Należy go pokroić w kwadraty, ale bardzo cienko. W ten sposób cięcie świeżego tłuszczu jest dość problematyczne. Dlatego wskazówka: przed przygotowaniem tego dania po prostu wysyłamy smalec do zamrażarki. Po zamrożeniu doskonale kroi się w cienkie plasterki!

4. Tutaj jest jeszcze chwila, smalec można dodatkowo natrzeć przyprawami przed nawleczeniem konstrukcji. Ale to nie jest konieczne. Jeśli smalec jest słony, ziemniaków nie można w ogóle solić, wystarczy zasolenie smalcu. Danie nie będzie mdłe.

5. Nawlecz składniki na szpikulec: smalec-ziemniaki-smalec-ziemniaki. Następnie owijamy gałązkami tymianku. Możesz wziąć rozmaryn i inne warzywa, ale jest to opcjonalne. Przepis wykorzystuje tymianek.

6. A teraz zabawna część: pakujemy składniki w folię. Tak, pakujemy ziemniaki, a końce szpikulca pozostają wolne. Pakujemy ostrożnie, aby tłuszcz nie wyciekł.

7. Wysyłamy szaszłyki do grilla. Smażyć obracając je od czasu do czasu przez 20 minut, nie mniej. Po upływie określonego czasu zapach będzie wyraźnie odczuwalny.

8. Ostrożnie zdejmij folię, aby się nie poparzyć. Zwracamy szaszłyki do grilla, pozwalamy, aby brzegi ziemniaków odpowiednio się zrumieniły. Cóż, wystarczy na to tylko kilka minut.

Oto prawdziwy ziemniak! Ugotowany tak, jak powinien, bez surowego niedogotowanego środka.

spróbuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Młode ziemniaki - 61   kcal/100g

Podobne przepisy