pikantne skrzydełka z kurczaka smażone w głębokim tłuszczu

chrupiące ostre skrzydełka,które możesz zrobić w domu. Można podawać z dowolnym sosem lub z dodatkiem
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 87 % 67 g
węglowodany 8 % 6 g
629 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć pikantne skrzydełka z kurczaka w głębokim tłuszczu? Umyj skrzydełka z kurczaka, osusz i pokrój na 3 części, użyj tylko 2 z nich-mięsistych. Przygotuj marynatę. Wymieszaj wszystkie przyprawy z wodą. W razie potrzeby do marynaty można dodać 1 łyżeczkę dowolnej przyprawy. Marynuj skrzydła przez co najmniej 1 godzinę (najlepiej 12 godzin).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj panierkę. Aby to zrobić, wymieszaj mąkę, paprykę i sól. Zwiń panierowane skrzydła i złóż je w durszlak lub sito.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę do miski i zanurz w niej skrzydła. Zmocz i natychmiast je wyciągnij. Strząśnij wodę i ponownie rozłóż skrzydła w panierce. Dobrze zwiń.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej olej we frytkownicy zgodnie z instrukcją. Moje skrzydła smażyły się w 170 stopniach przez 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Takie piękno się okazuje. Smacznego!

jak na mój gust, z taką ilością pieprzu i soli, jak wskazano w przepisie, uzyskuje się lekko pikantne i umiarkowanie słone skrzydła. Możesz zmniejszyć lub zwiększyć ilość pieprzu i soli według własnego gustu. Ponadto, jeśli chcesz, możesz dodać dowolne przyprawy do smaku do marynaty lub panierki.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy