skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak usmażyć pikantne skrzydełka z kurczaka w głębokim tłuszczu? Umyj skrzydełka z kurczaka, osusz i pokrój na 3 części, użyj tylko 2 z nich-mięsistych. Przygotuj marynatę. Wymieszaj wszystkie przyprawy z wodą. W razie potrzeby do marynaty można dodać 1 łyżeczkę dowolnej przyprawy. Marynuj skrzydła przez co najmniej 1 godzinę (najlepiej 12 godzin).
Krok 2:

Przygotuj panierkę. Aby to zrobić, wymieszaj mąkę, paprykę i sól. Zwiń panierowane skrzydła i złóż je w durszlak lub sito.
Krok 3:

Wlej wodę do miski i zanurz w niej skrzydła. Zmocz i natychmiast je wyciągnij. Strząśnij wodę i ponownie rozłóż skrzydła w panierce. Dobrze zwiń.
Krok 4:

Rozgrzej olej we frytkownicy zgodnie z instrukcją. Moje skrzydła smażyły się w 170 stopniach przez 10 minut.
Krok 5:

Takie piękno się okazuje. Smacznego!
jak na mój gust, z taką ilością pieprzu i soli, jak wskazano w przepisie, uzyskuje się lekko pikantne i umiarkowanie słone skrzydła. Możesz zmniejszyć lub zwiększyć ilość pieprzu i soli według własnego gustu. Ponadto, jeśli chcesz, możesz dodać dowolne przyprawy do smaku do marynaty lub panierki.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g

