Duszony kurczak ze śliwkami
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Umyj śliwki, pokrój na pół, usuń pestki. Pokrój każdą połowę na pół.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 4:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 5:
Pokrój mięso z kurczaka na średnie kawałki.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej trochę warzyw i smaż na nim cebulę przez około 2 minuty.
Krok 7:
Dodaj kurczaka, wymieszaj i smaż razem przez kolejne 10 minut.
Krok 8:
Do mięsa dodaj śliwki, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod pokrywką przez kolejne 15 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g