Duszony kurczak ze śliwkami

możesz użyć fileta z kurczaka, ale mięso jest delikatniejsze z podudzi. Lepiej jest wziąć śliwki mocniejsze, nie miękkie, aby nie gotowały się natychmiast w owsiance i zachowała się lekka kwaskowatość.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 11 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 13 % 3 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj śliwki, pokrój na pół, usuń pestki. Pokrój każdą połowę na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój mięso z kurczaka na średnie kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej trochę warzyw i smaż na nim cebulę przez około 2 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj kurczaka, wymieszaj i smaż razem przez kolejne 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do mięsa dodaj śliwki, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod pokrywką przez kolejne 15 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy