klopsiki warzywne z cukinii

okazuje się bardzo wszechstronnym daniem na każdy gust. Klopsiki z cukinii można gotować na różne sposoby: smażyć na oleju na patelni, piec na blasze do pieczenia w piekarniku, gotować na parze w podwójnym bojlerze, w kuchence mikrofalowej, w powolnej kuchence.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 39 % 13 g
węglowodany 48 % 16 g
191 kcal
IG: 18 / 41 / 41

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowuję niezbędne produkty do przygotowania klopsików warzywnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cukinię, odetnij ogony i zetrzyj na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukinię i odstaw na 5-10 minut, aby wypuściła sok. Sok należy następnie spuścić, a startą cukinię wycisnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ugotowany ryż, jajko kurze do miski z wyciśniętą cukinią.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trochę startego sera (zarezerwuj część sera do podania gotowego dania), posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Dodaj mąkę, przyprawy i wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli przygotowana mieszanina jest płynna, możesz dodać łyżkę mąki. Próbuję przypraw. Jeśli ich brakuje-dodaję.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Podczas podgrzewania oleju weź porcję gotowej mieszanki łyżką stołową, uformuj kulkę i zwiń ją w bułkę tartą, a następnie uformuj bibułkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż bibułki do rozgrzanego oleju.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyć kliny cukinii na patelni z obu stron na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe klopsiki z cukinii układam na talerzu, podaję do nich śmietanę, warzywa, posypuję startym serem. Smacznego!

klopsiki z cukinii są bardzo łatwe do przygotowania. Ten przepis można zmodyfikować, dodając nowe warzywa do cukinii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy