Wybierz odważne i niedrogie przepisy na szybko ugotowaną cukinię na stronie miłośników ciekawej kuchni 1000.menu. Spróbuj cukinii w różnorodnym cieście, gulaszu warzywnym z bakłażanem, marchewką, papryką i ziemniakami, kawiorem, różnymi zapiekankami z serem lub mięsem. Wystarczy usmażyć lub zgasić, nadziewać, zrobić z niego naleśniki lub naleśniki.
młoda cukinia o delikatnym i szybkim miąższu jest szczególnie apetyczna i wygodna w gotowaniu. Nie trzeba ich czyścić. U wyrośniętych owoców skórka staje się szorstka i lepiej ją obrać. Ale to duża cukinia jest idealna do nadziewania. Po usunięciu nasion i obraniu można je wypełnić różnymi mieszankami wszelkiego rodzaju warzyw, mięsa lub mięsa mielonego, grzybów i różnych serów. A potem cukinia jest duszona, grillowana, w rękawach, w folii lub po prostu w piekarniku.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na cukinię gotowanych szybko:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukinia | 23 | 0.6 | 0.3 | 5.2 |
młoda cukinia | 24 | 0.6 | 0.3 | 4.6 |
pomidory | 23 | 1.1 | 0.2 | 3.8 |
papryka | 27 | 1.3 | 0 | 5.7 |
marchew | 33 | 1.3 | 0.1 | 6.9 |
ciekawy przepis:
1. Cukinię umyć, osuszyć, dowolnie posiekać.
2. Rozbij jajko do osobnego pojemnika na żywność, dodaj starty ser, majonez, przesianą mąkę. Sól, w razie potrzeby dodaj aromatyczne przyprawy.
3. Ubij ciasto, aż będzie gładkie.
4. Zanurz pokrojoną cukinię w cieście.
5. Smażyć na patelni na złoty kolor.
6. Podawać z ulubionym sosem.
pięć najbardziej niskokalorycznych przepisów na cukinię gotowanych szybko:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
cukinia gotowana na parze jest szybka i smaczna | 20 min | 9 | +66 |
bezmięsna zupa z bakłażana i cukinii | 25 min | 11 | +20 |
Sałatka z serem i makaronem | 25 min | 16 | +20 |
duszone warzywa w powolnej kuchence | 30 min | 20 | +372 |
Puree z cukinii z jabłkiem | 30 min | 21 | +17 |
przydatne wskazówki:
& bull; im mniej cukinia jest poddawana obróbce cieplnej – tym więcej składników odżywczych zostanie w niej zaoszczędzonych.
• aby cukinia była dobrze usmażona, nie zaleca się krojenia jej na dość duże kawałki.
• wskazane jest dodanie wszelkich ziół i przypraw do ciasta z cukinii.
• przed smażeniem cukinii w cieście należy najpierw dokładnie podgrzać patelnię.
* smażoną cukinię w cieście najlepiej najpierw umieścić na papierowych serwetkach. Usuwają nadmiar oleju.
• jako aromatyczny sos do cukinii mieszanka drobno posiekanych ziół, czosnku i śmietany (majonezu) jest świetna.