skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź następujące składniki: cukinia, fioletowa bazylia, pietruszka, czosnek, olej słonecznikowy, sól.
Krok 2:
Do gotowania użyj młodej cukinii z niedojrzałymi nasionami i delikatną skórką. Dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, osusz papierową serwetką. Przytnij kucyki. Pokrój w koła o szerokości około 0,5-0,7 cm, dopraw solą do smaku.
Krok 3:
Świeżą pietruszkę i fioletową bazylię opłucz, osusz. Oderwij delikatne liście, nie używaj grubej części. Drobno posiekaj. Umieść w głębokim naczyniu.
Krok 4:
Obierz ząbki czosnku. Zetrzyj na drobnej tarce lub posiekaj czosnkiem. Dodaj do pikantnych zieleni.
Krok 5:
Wlej olej słonecznikowy. Wymieszać.
Krok 6:
Dodaj posiekaną cukinię do pikantnej mieszanki. Dobrze wymieszaj, aby przyprawiona mieszanka była równomiernie rozłożona na całą cukinię. Pozostaw na 15-20 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 7:
Włóż koła cukinii do formy. Wlej 300-400 ml wody do miski multicookera, najlepiej gorącej, zainstaluj ruszt parowy. Umieść formę z cukinią na ruszcie. Zamknij szczelnie pokrywę. Uruchom program "parowiec / warzywa". W moim modelu Moulinex CE500E32 ta funkcja trwa 5 minut.
Krok 8:
Cukinia gotowana na parze w powolnej kuchence jest gotowa. Podawaj natychmiast. Pyszne ze śmietaną.
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g