cukinia gotowana na parze w powolnej kuchence jest szybka i smaczna

Prosty, pyszny i szybki sposób na gotowanie cukinii! Gdy tylko te wspaniałe warzywa pojawią się w mojej daczy, żaden obiad ani kolacja nie są kompletne bez przepysznych potraw z cukinii. Jedzenie na parze jest pyszne. Proponuję rozpieszczać siebie i swoje domowe apetyczne, pachnące cukinie.
SvetlayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 46 % 6 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź następujące składniki: cukinia, fioletowa bazylia, pietruszka, czosnek, olej słonecznikowy, sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do gotowania użyj młodej cukinii z niedojrzałymi nasionami i delikatną skórką. Dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, osusz papierową serwetką. Przytnij kucyki. Pokrój w koła o szerokości około 0,5-0,7 cm, dopraw solą do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Świeżą pietruszkę i fioletową bazylię opłucz, osusz. Oderwij delikatne liście, nie używaj grubej części. Drobno posiekaj. Umieść w głębokim naczyniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ząbki czosnku. Zetrzyj na drobnej tarce lub posiekaj czosnkiem. Dodaj do pikantnych zieleni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej słonecznikowy. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekaną cukinię do pikantnej mieszanki. Dobrze wymieszaj, aby przyprawiona mieszanka była równomiernie rozłożona na całą cukinię. Pozostaw na 15-20 minut w temperaturze pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż koła cukinii do formy. Wlej 300-400 ml wody do miski multicookera, najlepiej gorącej, zainstaluj ruszt parowy. Umieść formę z cukinią na ruszcie. Zamknij szczelnie pokrywę. Uruchom program "parowiec / warzywa". W moim modelu Moulinex CE500E32 ta funkcja trwa 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cukinia gotowana na parze w powolnej kuchence jest gotowa. Podawaj natychmiast. Pyszne ze śmietaną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy