ciasto jagodowe w powolnej kuchence

Wilgotne ciasto jagodowe w powolnej kuchence-łatwe i smaczne. Ostatnio jakoś wszystkie moje ciasta są albo drożdżowe, albo biszkoptowe. Dzisiaj postanowiłem urozmaicić i ugotować wilgotne ciasto z jagodami w powolnej kuchence. Prawdę mówiąc, mokre ciasta są rzadkością w naszym domu. Piecze się je raz w roku, a nawet półtora roku. A dziś nadszedł ten rzadki przypadek. Chcę się z wami podzielić tym przepisem. Ciasto nie jest bujne, ale smaczne, słodkie i delikatne. Ciasto zostało zjedzone w czwórkę za jednym razem :)
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 42 % 24 g
węglowodany 47 % 27 g
340 kcal
IG: 4 / 4 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli używasz mrożonych jagód, najpierw rozmroź je i osusz na ręczniku papierowym

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj śmietanę i majonez

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajka i dobrze ugniataj, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 2 łyżki cukru pudru i sól, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj sodę z mąką, przesiej do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie wymieszaj ciasto, aby nie pozostały grudki. Pozostaw ciasto na około 10 minut, aby mąka pęczniała.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj miskę wolnowaru masłem lub margaryną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej połowę ciasta. Lekko potrząśnij miską, aby ciasto było równomiernie rozłożone

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż jagody na cieście, nie wciskaj. Posyp lekko cukrem pudrem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Delikatnie łyżką ułóż pozostałe ciasto na jagodach. Nie spiesz się, weź łyżkę ciasta i podlej jagody, a następnie kolejną łyżkę ciasta i tak dalej. Jeśli wylejesz całe ciasto na środek, a następnie rozprowadzisz je równomiernie, nie topiąc jagód, prawdopodobnie nie odniesiesz sukcesu. Włącz powolną kuchenkę w tryb pieczenia na 1 godzinę. Po godzinie ostrożnie odwróć ciasto i piecz przez kolejne 30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oto takie ciasto. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto można podawać tak, jak jest, lub posypać proszkiem i udekorować jagodami.

takie ciasto dobrze nadaje się do niesłodzonych ciast (z kurczakiem, ziemniakami, grzybami), ale w tym przypadku musisz wykluczyć cukier z kompozycji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy