skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli używasz mrożonych jagód, najpierw rozmroź je i osusz na ręczniku papierowym
Krok 2:
Wymieszaj śmietanę i majonez
Krok 3:
Dodaj jajka i dobrze ugniataj, aż będą gładkie.
Krok 4:
Dodaj 2 łyżki cukru pudru i sól, wymieszaj.
Krok 5:
Wymieszaj sodę z mąką, przesiej do ciasta.
Krok 6:
Delikatnie wymieszaj ciasto, aby nie pozostały grudki. Pozostaw ciasto na około 10 minut, aby mąka pęczniała.
Krok 7:
Posmaruj miskę wolnowaru masłem lub margaryną.
Krok 8:
Wlej połowę ciasta. Lekko potrząśnij miską, aby ciasto było równomiernie rozłożone
Krok 9:
Połóż jagody na cieście, nie wciskaj. Posyp lekko cukrem pudrem.
Krok 10:
Delikatnie łyżką ułóż pozostałe ciasto na jagodach. Nie spiesz się, weź łyżkę ciasta i podlej jagody, a następnie kolejną łyżkę ciasta i tak dalej. Jeśli wylejesz całe ciasto na środek, a następnie rozprowadzisz je równomiernie, nie topiąc jagód, prawdopodobnie nie odniesiesz sukcesu. Włącz powolną kuchenkę w tryb pieczenia na 1 godzinę. Po godzinie ostrożnie odwróć ciasto i piecz przez kolejne 30 minut.
Krok 11:
Oto takie ciasto. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem.
Krok 12:
Ciasto można podawać tak, jak jest, lub posypać proszkiem i udekorować jagodami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g