owsianka perłowa z mięsem w powolnej kuchence

niesamowicie pyszny, Kruchy, na rodzinny obiad! Owsianka perłowa z mięsem gotowanym w powolnej kuchence zawsze okazuje się niesamowicie apetyczna. Obfity lunch dla dzieci i dorosłych. Jeśli używasz fileta z kurczaka lub indyka, możesz uzyskać dietetyczną wersję Dania.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 69 % 18 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić owsiankę perłową z mięsem w powolnej kuchence? Przygotuj wszystkie wskazane składniki. Jakie mięso lepiej wziąć? Do przepisu nadaje się absolutnie każde mięso według Twojego gustu, niezależnie od tego, czy jest to wieprzowina, wołowina, cielęcina, kurczak czy indyk. Użyłam szyi wieprzowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw namocz jęczmień w zimnej wodzie przez około godzinę. Możesz zostawić trochę dłużej, ale podczas duszenia w powolnej kuchence płatki doskonale miękną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz mięso w zimnej wodzie i osusz papierowymi serwetkami, aby usunąć resztki wilgoci. Pokrój wieprzowinę na małe kawałki o tej samej wielkości. Wlej olej roślinny do miski multicookera, ustaw tryb "smażenia". Gdy olej dobrze się rozgrzeje, wyślij mięso do smażenia. Mieszając, gotuj, aż uzyskasz złoty odcień.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie obierz cebulę, marchewkę i czosnek, opłucz i osusz. Następnie warzywa należy posiekać. Do tego przepisu wolę pokroić cebulę i marchewkę na duże kawałki, aby każdy kawałek czuł się osobno w gotowym naczyniu. Pokrój więc cebulę w duże kostki, marchewkę w grube kostki i posiekaj czosnek nożem. W razie potrzeby możesz drobno posiekać cebulę, zetrzeć marchewki i przepuścić czosnek przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pokrojone warzywa do mięsa i smaż wszystko razem przez około 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Spuść wodę z jęczmienia jęczmiennego i ponownie spłucz. Dodaj grys do wszystkich składników w powolnej kuchence. Posolić do smaku, a także posypać ulubionymi przyprawami. Użyłam ziry i mielonej papryki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej wodę lub bulion, aby przykrył jęczmień na 1,5-2 palce. Wszystko wymieszaj. Zamknij pokrywę multicookera i ustaw tryb "duszenie" lub "pilaw". Pozostaw do gotowania ,aż usłyszysz sygnał dźwiękowy (ustawiłem czas na 1 godzinę). Po sygnale otwórz pokrywkę, wszystko jeszcze raz wymieszaj. Ponownie zamknij pokrywkę i pozostaw na 10-15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przed podaniem posyp owsiankę drobno posiekanymi ziołami. Odpowiednie są młode zielone cebule, pietruszka lub koperek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W razie potrzeby posyp zmielonym ziele angielskie. Gotowe!

smacznego!

W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy