skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lobio w powolnej kuchence? Zacznij od namoczenia fasoli przez noc. Opłucz i zalej wrzącą wodą. Weź pod uwagę, że fasola pęcznieje i powiększa się. Aby to zrobić, weź głęboką miskę (pojemność 1,5-2 l.)
Krok 2:
Rano spuść wodę pozostałą w misce, spłucz fasolę.
Krok 3:
Drobno posiekaj dużą główkę cebuli.
Krok 4:
W trybie "smażenia"smażyć cebulę na oleju roślinnym (1-2 łyżki stołowe) na złoty kolor.
Krok 5:
Wlej fasolę do miski multicookera, zalej wodą 1 cm nad fasolą. Połóż liść laurowy. Lepiej jest wstępnie usunąć smażoną cebulę z miski, ale gotuję razem z nią fasolę.
Krok 6:
Zamknij pokrywkę, ustaw program & quot; zupa / duszenie" na 1 godzinę 30 min.
Krok 7:
Przed końcem tego czasu posiekaj 6 ząbków czosnku, niezbyt drobno, i pęczek ziół (kolendra + pietruszka). Weź koncentrat pomidorowy(100 g). Nie używam pasty pomidorowej. Latem konserwuję zmielone pomidory. Do tego dania biorę 250 ml przecieru pomidorowego.
Krok 8:
Po zakończeniu programu dodaj czosnek, zioła, pomidor (pastę lub puree) do fasoli. Jeśli smażona cebula została usunięta przed gotowaniem fasoli, teraz należy ją również włożyć. Dodaj przyprawy oprócz czerwonej papryki, sól(dla mnie Wystarczy 1 łyżeczka), cukier, wymieszaj. Zamknij pokrywę, ponownie w tym samym trybie ustaw czas na 1 godzinę.
Krok 9:
Po godzinie sprawdź gotowość fasoli. Powinien być miękki, ugotowany. Jeśli w misce jest dużo płynu, zdejmij zawór na pokrywie multicookera i w trybie "pieczenie" gotuj przez 20-30 minut. Pamiętaj, aby się nie przypalić, okresowo mieszaj. Pod koniec gotowania dodaj 0.5 łyżeczki czerwonej papryki.Po zakończeniu programu wyłącz Wolnowar i pozwól naczyniu parzyć przez 20-30 minut.
Krok 10:
Przenieś do osobnego naczynia. Podczas serwowania można posypać mielonymi orzechami włoskimi.
porcja okazuje się duża. Jeśli gotujesz po raz pierwszy, radzę zrobić 1/2 porcji, aby wziąć pod uwagę wszystkie niuanse według własnego gustu: ilość soli, przypraw, wody. Przepisy lobio - wiele. Jest przygotowywany zarówno w płynie,jak i w postaci tłuczonych ziemniaków oraz z zachowaniem całej fasoli. W przedstawionym przepisie, na tle konsystencji puree, większość fasoli zachowuje swój kształt, ale ma bardzo delikatny miąższ. W każdej formie jest to pikantne danie.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g