ciasto czekoladowe w powolnej kuchence

czekoladowa uczta dla Ciebie i Twoich ulubionych szokoholików! Delikatne, zwiewne, puszyste i bardzo, bardzo czekoladowe ciasto! Czy jest lepszy sposób na niedzielną herbatę z ukochaną rodziną i przyjaciółmi? Przygotowanie jest łatwe - wystarczy wymieszać wszystkie składniki i upiec w powolnej kuchence. I to ciasto jest spożywane bardzo szybko, pozostawiając przyjemne słodkie wspomnienia.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 38 % 25 g
węglowodany 52 % 34 g
382 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty. Jeśli jajka są duże, wystarczą trzy kawałki. Masło należy zmiękczyć w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem, aż całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj miękkie masło i śmietanę, kontynuuj ubijanie, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i proszkiem kakaowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przez sitko wlej do miski z mieszanką olejowo-jajeczną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj mikserem lub szpatułką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smarujemy miskę multicookera olejem, kładziemy kółko papieru do pieczenia na dnie. Jeśli pieczenie nie pali się w powolnej kuchence, możesz obejść się bez podłoża. Wlać ciasto i wyrównać. Zamknij pokrywę, ustaw program pieczenia lub Multipowar, 150 stopni, na 45 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po sygnale trzymamy ciasto na rozgrzaniu przez kolejne 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wyjmij wkładką do gotowania na parze i przenieś na naczynie. W międzyczasie robimy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem doprowadzamy do jednorodnej masy w trybie podgrzewania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeśli polewa okaże się zbyt gęsta-możesz dodać trochę gorącej wody lub mleka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj ciasto polewą, udekoruj według uznania i umieść w chłodnym miejscu na 12 godzin (na noc). Podajemy do porannej herbaty. Miłego picia herbaty!

główną zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga dodatkowej impregnacji. A jeśli pokroisz go na trzy ciasta i położysz kremem, otrzymasz ciasto czekoladowe.

do gotowania użyto multicookera Polaris 0517 AD o mocy 860 W.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy