skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne produkty. Jeśli jajka są duże, wystarczą trzy kawałki. Masło należy zmiękczyć w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 3:
Dodaj miękkie masło i śmietanę, kontynuuj ubijanie, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i proszkiem kakaowym.
Krok 5:
Przez sitko wlej do miski z mieszanką olejowo-jajeczną.
Krok 6:
Dokładnie wymieszaj mikserem lub szpatułką.
Krok 7:
Smarujemy miskę multicookera olejem, kładziemy kółko papieru do pieczenia na dnie. Jeśli pieczenie nie pali się w powolnej kuchence, możesz obejść się bez podłoża. Wlać ciasto i wyrównać. Zamknij pokrywę, ustaw program pieczenia lub Multipowar, 150 stopni, na 45 minut.
Krok 8:
Po sygnale trzymamy ciasto na rozgrzaniu przez kolejne 15 minut.
Krok 9:
Następnie wyjmij wkładką do gotowania na parze i przenieś na naczynie. W międzyczasie robimy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem doprowadzamy do jednorodnej masy w trybie podgrzewania.
Krok 10:
Jeśli polewa okaże się zbyt gęsta-możesz dodać trochę gorącej wody lub mleka.
Krok 11:
Przykryj ciasto polewą, udekoruj według uznania i umieść w chłodnym miejscu na 12 godzin (na noc). Podajemy do porannej herbaty. Miłego picia herbaty!
główną zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga dodatkowej impregnacji. A jeśli pokroisz go na trzy ciasta i położysz kremem, otrzymasz ciasto czekoladowe.
do gotowania użyto multicookera Polaris 0517 AD o mocy 860 W.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g