mannik na kwaśnej śmietanie w powolnej kuchence

wspaniała opcja śniadaniowa dla dorosłych i dzieci! . Przepyszna i niezwykle smaczna manna!
katiuszka-sernikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 75 % 44 g
274 kcal
IG: 2 / 32 / 66

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kasza manna wlać śmietanę, wymieszać i pozostawić do spęcznienia na godzinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier i jajka do mieszanki kaszy manny i śmietany. Dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sodę i mąkę. Zagnieść ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj miskę multicookera olejem i posyp spód semoliną. Powstałe ciasto wlewa się do miski i ustawia tryb "pieczenia" na 50-60 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po sygnale dźwiękowym otwórz pokrywkę i daj mannikowi trochę czasu na ostygnięcie. Mannik jest gotowy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy