mannik na kwaśnej śmietanie w powolnej kuchence
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Kasza manna wlać śmietanę, wymieszać i pozostawić do spęcznienia na godzinę.
Krok 2:
Dodaj cukier i jajka do mieszanki kaszy manny i śmietany. Dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj sodę i mąkę. Zagnieść ciasto.
Krok 4:
Nasmaruj miskę multicookera olejem i posyp spód semoliną. Powstałe ciasto wlewa się do miski i ustawia tryb "pieczenia" na 50-60 minut.
Krok 5:
Po sygnale dźwiękowym otwórz pokrywkę i daj mannikowi trochę czasu na ostygnięcie. Mannik jest gotowy! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g