domowe szproty w powolnej kuchence

szproty gromadnika-szybkie i smaczne! Gotuj w powolnej kuchence! Bardzo lubię szproty - to ECHA dzieciństwa. Ale dopiero teraz jakość tych konserw pozostawia wiele do życzenia... Długo myślałam o kompromisie. Zatrzymałem się przy gotowaniu tego przysmaku w powolnej kuchence z gromadnika. Ryba okazuje się delikatna i pachnąca, nie do końca "jak w dzieciństwie", ale na pewno bardzo smaczna!
swetulekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 14 % 3 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min

najpierw parzymy herbatę, która nada naszej rybie najpiękniejszy kolor, a także wzbogaci ją swoim aromatem:

  • zagotuj wodę;
  • wlej herbatę do naczyń o grubych ściankach;
  • wlać wrzącą wodę i przykryć pokrywką;
  • odstawiamy na 10-15 minut.

podczas parzenia herbaty czyścimy wcześniej rozmrożony gromadnik:

  • odcinamy głowy;
  • usuń wnętrze;
  • dokładnie spłucz;
  • suszymy.

jeśli kawior trafi do gromadnika, nie wyrzucaj go: można go ugotować z rybą-jest też bardzo smaczny!

po przygotowaniu ryby przystępujemy do przygotowania sosu:

  • wymieszaj olej roślinny i sos sojowy w głębokiej misce;
  • dodaj przyprawy, sól;
  • przecedzić przez sitko do miski herbata;
  • dobrze wymieszaj.

następnie przejdź do zakładki w multicookerze:

  • włóż rybę i kawior do miski;
  • wlać sos;
  • ustaw program "duszenie" - "ryba" na 120 minut.

podawaj na zimno jako osobne danie lub na kanapkach.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Gromadnik - 113   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal / 100g

Podobne przepisy