skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Opłucz soczewicę, zalej zimną wodą i pozostaw do spęcznienia na 1 godzinę.
Krok 3:
Oparz pomidora gorącą wodą, obierz i pokrój.
Krok 4:
Wlej trochę oleju roślinnego do miski multicookera (około 4-5 łyżek stołowych). Dodaj pokrojonego pomidora i kurkumę. Włącz program & quot; smażenie" przez 10 min. i usmaż pomidora i przyprawy. Następnie wyjmij tę pieczeń i dodaj ją pod koniec gotowania zupy.
Krok 5:
Zetrzyj obrane marchewki, obierz cebulę i posiekaj.
Krok 6:
Do miski dodać olej roślinny, włożyć warzywa i ustawić program & quot; smażenie" na 15 min. warzywa smażyć.
Krok 7:
Do warzyw dodaj soczewicę, dodaj trochę wody (1/4 szklanki) i ustaw program & quot; duszenie" na 30 minut. Możesz natychmiast dodać wodę i ugotować zupę, ale lepiej dusić soczewicę w warzywach. Pozwól jej wchłonąć ich zapachy. Pozwól powolnej kuchence zakończyć program.
Krok 8:
Dodaj wodę, sól, pieprz i ustaw program "Zupa" na 1 godzinę.
Krok 9:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodaj ziemniaki do zupy 40 minut przed końcem programu. 10 minut przed gotowością dodaj pomidory z kurkumą.
Krok 10:
W Gałązkach mięty pokonaj liście, pokrój je drobno i dodaj przed końcem programu na 1 minutę lub na czas sygnału gotowości.
Krok 11:
Gotową zupę pozostawić na 20-25 minut.
Krok 12:
Wlać do talerzy i cieszyć się aromatyczną zupą z soczewicy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Czerwona soczewica - 314 kcal / 100g