zupa z soczewicy w powolnej kuchence

zupa z soczewicy była popularna od zawsze, nawet w czasach faraonów! Istnieje kilka odmian soczewicy, ale moim zdaniem czerwona soczewica jest najsmaczniejsza i najzdrowsza. Wygodne gotowanie-soczewica tej odmiany jest bardzo delikatna i nie wymaga dużo czasu na gotowanie. przydatne - ze względu na wysoką zawartość żelaza, korzystnie wpływa na układ krążenia. A także niskokaloryczny i może być stosowany do żywienia dietetycznego. Smaczna - dzięki tej właściwości dotarła do naszych czasów od czasów Starego Testamentu.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 9 % 1 g
węglowodany 73 % 8 g
50 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz soczewicę, zalej zimną wodą i pozostaw do spęcznienia na 1 godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oparz pomidora gorącą wodą, obierz i pokrój.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej trochę oleju roślinnego do miski multicookera (około 4-5 łyżek stołowych). Dodaj pokrojonego pomidora i kurkumę. Włącz program & quot; smażenie" przez 10 min. i usmaż pomidora i przyprawy. Następnie wyjmij tę pieczeń i dodaj ją pod koniec gotowania zupy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj obrane marchewki, obierz cebulę i posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do miski dodać olej roślinny, włożyć warzywa i ustawić program & quot; smażenie" na 15 min. warzywa smażyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do warzyw dodaj soczewicę, dodaj trochę wody (1/4 szklanki) i ustaw program & quot; duszenie" na 30 minut. Możesz natychmiast dodać wodę i ugotować zupę, ale lepiej dusić soczewicę w warzywach. Pozwól jej wchłonąć ich zapachy. Pozwól powolnej kuchence zakończyć program.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj wodę, sól, pieprz i ustaw program "Zupa" na 1 godzinę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodaj ziemniaki do zupy 40 minut przed końcem programu. 10 minut przed gotowością dodaj pomidory z kurkumą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W Gałązkach mięty pokonaj liście, pokrój je drobno i dodaj przed końcem programu na 1 minutę lub na czas sygnału gotowości.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotową zupę pozostawić na 20-25 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlać do talerzy i cieszyć się aromatyczną zupą z soczewicy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal / 100g

Podobne przepisy