ciasto dyniowe w powolnej kuchence

Piękny, pyszny i łatwy do zrobienia deser. Ciasto dyniowe może służyć jako Muffin do herbaty. I jest bardzo smaczny z mlekiem, sfermentowanym mlekiem, kefirem. Ciasto może być również używane jako niezależne danie w każdym posiłku. Podawaj nie tylko na codziennym stole, ale także w święta!
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 23 % 13 g
węglowodany 68 % 38 g
284 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zacznijmy ciasto dyniowe od suchych potraw. Z pewnością przesiej mąkę, możesz to zrobić nawet kilka razy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odmierz odpowiednią ilość cukru i wyślij do miski, w której jest już przesiana mąka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie tak odmierzymy porcję proszku do pieczenia, wysyłając ją do reszty luzem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz suche składniki, bardzo dokładnie mieszając je w wygodny sposób i zajmijmy się dynią. Najpierw umyj owoce i obierz je z grubej skórki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie pokroimy w takim formacie, aby wygodnie było zmielić je środkiem do mielenia takich produktów. Blender dobrze nadaje się do tych celów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włącz urządzenie, posiekaj dynię i dodaj jajka do tej masy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz dalej połączyć jajka z puree z dyni widelcem lub innym urządzeniem i, dodając tutaj olej, ponownie ubić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    A teraz nadszedł czas na wyrabianie ciasta z dyni. Połącz suche składniki i puree z dyni. Ciasto nie powinno być bardzo płynne i gęste.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj suchą i czystą miskę multicookera masłem i posyp panierką lub kaszą manną, wlej do niej ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz ciasto, ustawiając tryb "pieczenia" przez 55-60 minut. Ale nie spieszymy się z wyjmowaniem-niech ciasto lekko ostygnie, a dopiero potem wyjmujemy je w wygodny sposób i posypujemy cukrem pudrem.

i więcej porad:

jeśli dynia jest bardzo soczysta, po zmieleniu odciągnij nadmiar wilgoci. A jeśli jest suchy, możesz dodać trochę soku lub wody.

wszystkie składniki można mieszać widelcem i trzepaczką lub ubijać w blenderze.

do dyni można dodawać różnorodne warzywa i owoce, biorąc oba składniki równo.

wanilina, cynamon i inne przyprawy są dobre jako przyprawy.

lepiej wyjąć gotowe ciasto za pomocą formy do gotowania na parze.

Udekoruj ciasto według własnego gustu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy