skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Meksykańska mieszanka warzyw nie musi być kupowana w sklepie, w sezonie warzywnym można ją przygotować własnymi rękami i na przyszłość. W takim przypadku warzywa będą zawierać więcej składników odżywczych, ponieważ będą pochodzić z ich witryny, a ponadto taka mieszanka będzie tańsza w porównaniu ze sklepem. Taki zestaw warzyw obejmuje z reguły: marchew, paprykę, fasolę, zielony groszek i kukurydzę. Świeże warzywa myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę i zamrażamy. A we właściwej torbie wyjmujemy odpowiednią ilość mieszanki warzywnej i przygotowujemy różne potrawy. W takim przypadku przygotujemy gotową mieszankę warzywną z ryżem. Takie danie nadaje się jako niezależne danie do chudego stołu lub może działać jako dodatek do mięsa, ryb lub kurczaka.
ryż do tego dania lepiej używać gotowanego na parze lub długoziarnistego. Ryż dokładnie spłukujemy, wielokrotnie zmieniając wodę, aż stanie się przezroczysty. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Multicooker może być używany do przygotowania tego dania dowolnego modelu, który jest pod ręką, ale wybierz żądany program w zależności od jego funkcjonalności. Wlej olej roślinny do miski multicookera, włącz program "SMAŻENIE" na 10 minut. Smaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta, mieszając ją szpatułką, aby nie zaczęła się palić. Do cebuli w powolnej kuchence kładziemy meksykańską mieszankę, wkładamy ją zamrożoną, nie trzeba jej wcześniej rozmrażać, aby warzywa zachowały swój kształt i zachowały maksimum składników odżywczych. Smaż warzywa razem przez 10 minut. Następnie dodaj umyty ryż, zalej czystą zimną wodą, włącz program "duszenie" lub "kasza" na 30 minut. 10 minut przed końcem gotowania dodaj sól, czarny pieprz lub inne przyprawy do smaku, wymieszaj. Prawie cała ciecz w tym czasie powinna odparować, ryż pęcznieje. Czekamy na sygnał dźwiękowy multicookera. Danie jest gotowe. Okazuje się szybki, smaczny i zdrowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g
- Meksykańska mieszanka mrożona - 72 kcal/100g