mieszanka Meksykańska w powolnej kuchence z ryżem

jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków! Teraz w sklepie można kupić wiele półproduktów, które znacznie upraszczają proces gotowania. Na przykład możesz kupić mrożoną mieszankę warzywną, która nazywa się meksykańską, pakowaną lub na wagę.
Kasia1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 70 % 16 g
111 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

Przygotuj składniki. Meksykańska mieszanka warzyw nie musi być kupowana w sklepie, w sezonie warzywnym można ją przygotować własnymi rękami i na przyszłość. W takim przypadku warzywa będą zawierać więcej składników odżywczych, ponieważ będą pochodzić z ich witryny, a ponadto taka mieszanka będzie tańsza w porównaniu ze sklepem. Taki zestaw warzyw obejmuje z reguły: marchew, paprykę, fasolę, zielony groszek i kukurydzę. Świeże warzywa myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę i zamrażamy. A we właściwej torbie wyjmujemy odpowiednią ilość mieszanki warzywnej i przygotowujemy różne potrawy. W takim przypadku przygotujemy gotową mieszankę warzywną z ryżem. Takie danie nadaje się jako niezależne danie do chudego stołu lub może działać jako dodatek do mięsa, ryb lub kurczaka.
ryż do tego dania lepiej używać gotowanego na parze lub długoziarnistego. Ryż dokładnie spłukujemy, wielokrotnie zmieniając wodę, aż stanie się przezroczysty. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Multicooker może być używany do przygotowania tego dania dowolnego modelu, który jest pod ręką, ale wybierz żądany program w zależności od jego funkcjonalności. Wlej olej roślinny do miski multicookera, włącz program "SMAŻENIE" na 10 minut. Smaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta, mieszając ją szpatułką, aby nie zaczęła się palić. Do cebuli w powolnej kuchence kładziemy meksykańską mieszankę, wkładamy ją zamrożoną, nie trzeba jej wcześniej rozmrażać, aby warzywa zachowały swój kształt i zachowały maksimum składników odżywczych. Smaż warzywa razem przez 10 minut. Następnie dodaj umyty ryż, zalej czystą zimną wodą, włącz program "duszenie" lub "kasza" na 30 minut. 10 minut przed końcem gotowania dodaj sól, czarny pieprz lub inne przyprawy do smaku, wymieszaj. Prawie cała ciecz w tym czasie powinna odparować, ryż pęcznieje. Czekamy na sygnał dźwiękowy multicookera. Danie jest gotowe. Okazuje się szybki, smaczny i zdrowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g
  • Meksykańska mieszanka mrożona - 72   kcal/100g

Podobne przepisy