ryba z ziemniakami w powolnej kuchence

całe tusze morszczuka duszone z ziemniakami w powolnej kuchence. To pyszne danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tusze morszczuka są łatwiejsze do czyszczenia, gdy nie są jeszcze całkowicie rozmrożone, więc wygodniej jest wyciąć płetwy. Jeśli są łuski, należy je wyczyścić, spłukując rybę zimną wodą. Ryba jest gotowana na ziemniakach, tusze pozostają nienaruszone i są doskonale gotowane na parze. Radzę przygotować takie danie z morszczukiem, nie jest kościste i miękkie, a tusze dobrze zachowują swój kształt.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 38 % 8 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby gotować ryby z ziemniakami w powolnej kuchence, zgodnie z listą przygotujemy niezbędne produkty. Będziemy potrzebować całych małych tuszy mrożonego morszczuka. Ryba nie jest całkowicie rozmrażana, oczyszczona z łusek, jeśli istnieje, i ostrożnie usuń płetwy. Zostawiamy tusze w całości. Obieramy również ziemniaki, marchewkę i cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki kroimy na duże kawałki, jak na pieczeń, marchewki na mniejsze kawałki i wkładamy wszystko do głębokiego pojemnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp ziemniaki marchewką solą i przyprawami, po 1 łyżeczce, reszta dotyczy ryb.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj olej słonecznikowy do ziemniaków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj ziemniaki i marchewkę z przyprawami, solą i olejem słonecznikowym rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie pokrój cebulę w ćwiartki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj bazylię i kolendrę nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kładziemy warstwę cebuli na dnie miski multicookera, nie używamy całej cebuli, zostawiamy połowę na ryby.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na cebuli rozłóż przygotowane ziemniaki z marchewką w przyprawach i oleju słonecznikowym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tusze morszczuka miesza się z majonezem, posiekaną kolendrą i bazylią, solą i przyprawami. Delikatnie wymieszaj rękami, aby ryba była równomiernie namoczona.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotowaną rybę układamy na ziemniakach w misce multicookera.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zainstaluj wypełnioną miskę w multicookerze, wlej pół szklanki wody do miski i szczelnie zamknij pokrywkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włącz Multicooker w trybie gotowania pilawu, owsianki lub duszenia, w zależności od modelu, przez 20 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po sygnale gotowości multicookera ostrożnie uwolnij z niego parę, a następnie zdejmij pokrywkę. Ryba z ziemniakami w powolnej kuchence jest gotowa.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po sygnale gotowości multicookera ostrożnie uwolnij z niego parę, a następnie zdejmij pokrywkę. Ryba z ziemniakami w powolnej kuchence jest gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Morszczuk pieczony - 105   kcal/100g
  • Morszczuk gotowany - 95   kcal/100g
  • Morszczuk świeży - 86   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy