skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Jeśli nie masz gotowej Skórki, przetrzyj ją świeżą.
Krok 2:
Rodzynki dokładnie opłucz i zalej wrzącą wodą.
Krok 3:
Ubij jajka z cukrem w gęstą białą pianę.
Krok 4:
Połącz mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia
Krok 5:
Wymieszaj suche składniki z masą jajeczną
Krok 6:
Wlej stopioną margarynę. Delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno pozostać lekkie.
Krok 7:
Dodaj skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszaj. Mój mąż jest miłośnikiem cytryn, więc zapewnił mi skórkę z cytryny na przyszłość)
Krok 8:
Odcedź rodzynki, dodaj je do ciasta.
Krok 9:
Jeszcze raz wymieszaj, równomiernie rozprowadzając rodzynki.
Krok 10:
Posmaruj miskę multicookera margaryną i wlej ciasto. Można smarować olejem roślinnym.
Krok 11:
Piec przez 45 minut. Skoncentruj się na swojej powolnej kuchence, być może będziesz potrzebować trochę więcej czasu. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem.
Krok 12:
Połóż gotowe ciasto na ruszcie, przykryj czystym ręcznikiem, pozostaw na długi czas do ostygnięcia.
Krok 13:
Babeczka może być podawana po prostu, ale smakuje lepiej, gdy jest posypana cukrem pudrem lub Polana lukrem. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g