Babeczka z rodzynkami w powolnej kuchence

cudowne domowe wypieki dla najbardziej ukochanych, bez większych kłopotów! Wspaniała babeczka do kawy i herbaty! Co tu mówić? Wystarczy go ugotować i zadowolić siebie i bliskich! Jestem pewien, że dla wielu ten przepis stanie się jednym z ulubionych.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 29 % 21 g
węglowodany 64 % 47 g
383 kcal
IG: 2 / 15 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Jeśli nie masz gotowej Skórki, przetrzyj ją świeżą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rodzynki dokładnie opłucz i zalej wrzącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka z cukrem w gęstą białą pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj suche składniki z masą jajeczną

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej stopioną margarynę. Delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno pozostać lekkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszaj. Mój mąż jest miłośnikiem cytryn, więc zapewnił mi skórkę z cytryny na przyszłość)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odcedź rodzynki, dodaj je do ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeszcze raz wymieszaj, równomiernie rozprowadzając rodzynki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj miskę multicookera margaryną i wlej ciasto. Można smarować olejem roślinnym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec przez 45 minut. Skoncentruj się na swojej powolnej kuchence, być może będziesz potrzebować trochę więcej czasu. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż gotowe ciasto na ruszcie, przykryj czystym ręcznikiem, pozostaw na długi czas do ostygnięcia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Babeczka może być podawana po prostu, ale smakuje lepiej, gdy jest posypana cukrem pudrem lub Polana lukrem. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy