mintaj w śmietanie w powolnej kuchence

smaczna, soczysta, delikatna i zdrowa ryba. Mintaja można zaliczyć do jednego z najpopularniejszych i najtańszych gatunków ryb. I to nie jest zaskakujące. Ryby mają mało kości, a neutralny smak łączy się z wieloma potrawami. Proponuję urozmaicić domowe menu gotowaniem mintaja w śmietanie w powolnej kuchence. Sfermentowany produkt mleczny sprawi, że ryba będzie delikatna, soczysta. A powolna kuchenka pomoże zaoszczędzić czas i wysiłek. Proces gotowania nie zajmuje dużo czasu, więc mogę polecić to danie na obiad.
SwietłankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 11 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 11 % 2 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

najpierw musisz rozmrozić rybę. Można to zrobić na kilka sposobów.
można po prostu rozmrozić w kuchence mikrofalowej. Ta metoda jest odpowiednia dla tych, którzy spontanicznie zdecydowali się ugotować mintaja.
jeśli planujesz Gotowanie z wyprzedzeniem, lepiej rozmrażać na dolnej półce lodówki. Uważa się, że przy powolnym rozmrażaniu produkt traci mniej korzystnych właściwości, a także zatrzymuje wilgoć w tkance mięśniowej.
po rozmrożeniu mintaja spłucz go. Odetnij płetwy. Usuwamy wszystkie wnętrze. Nie zapomnij usunąć czarnego filmu. Jeszcze raz myjemy rybę.
następnie pokrój mintaja na porcje.
obierz i pokrój cebulę. Możesz pokroić w półpierścienie, możesz drobno posiekać. To kwestia gustu. Na przykład wiele dzieci nie lubi cebuli, więc matki muszą ją zmielić do prawie niewidocznego stanu.
obieramy również marchewki. Trzy na tarce. Możesz pokroić w kółka. Bardziej podoba mi się ten sposób krojenia. Moim zdaniem marchewki wyglądają bardziej apetycznie.
wlej trochę oleju roślinnego do miski multicookera. I w trybie "smażenia" smażyć cebulę przez trzy minuty. Następnie dodaj marchewki i smaż przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
połóż kawałki mintaja na warzywach.
wymieszaj śmietanę z wodą. Dodaj sól, przyprawy.
jeśli dodasz specjalną przyprawę do ryb, koniecznie przeczytaj kompozycję. Czasami zawiera sól, a czasem nie. Dlatego, aby nie przesolić naczynia, musisz znać skład przyprawy.
uwielbiam połączenie smaku ryby i koperku. Dlatego dodaję również suszony koperek.
napełnij rybę warzywami sosem śmietanowym. Ustaw tryb "Pieczenie", 30 minut.
za pół godziny mintaj w śmietanie będzie gotowy i można go podać.
gotowane ziemniaki lub tłuczone ziemniaki, duszone warzywa, ryż są idealne jako dodatek. I możesz podawać z sałatką ze świeżych warzyw.
aby zaoszczędzić czas, podczas gotowania ryb możesz włożyć miskę do gotowania na parze do powolnej kuchenki i natychmiast ugotować warzywa, takie jak marchew, zielona fasola, kalafior, brokuły.
smacznego! Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g

Podobne przepisy