udka z kurczaka w sosie śmietanowym w powolnej kuchence

najdelikatniejszy ptak to świetne rozwiązanie na obiad! Kurczak w sosie śmietanowym gotowany w powolnej kuchence ma bogaty smak, mięso okazuje się niezwykle delikatne i soczyste. Możesz uzupełnić danie przystawką do smaku, odpowiednie są płatki zbożowe, ziemniaki, makaron, będzie również pyszne z warzywami.
KingaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 16 g
tłuszcze 41 % 13 g
węglowodany 9 % 3 g
191 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Moje udka z kurczaka kroimy na kilka kawałków, solimy i panierujemy ze wszystkich stron w mące.

2. Wlej olej roślinny do miski multicookera, rozłóż przygotowanego ptaka, wybierz program "SMAŻENIE", usmaż każdy kawałek po obu stronach. Kurczaka najlepiej podzielić na 2-3 partie, aby każdy kawałek miał czas na dobre zrumienienie.

3. Całe smażone mięso wkładamy do miski multicookera, dodajemy śmietanę, czarny mielony pieprz, czosnek wyciśnięty przez prasę i mieloną paprykę.

4. A teraz wlej gorącą wodę, dodaj sól do smaku, wybierz program "duszenie" i gotuj przez 40 minut.

podawaj na stole na gorąco, uzupełniając dowolnym dodatkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy