skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj udka, sól / pieprz, przygotuj marynatę: 1 multistakan czerwonego wytrawnego wina, 2 łyżki oleju roślinnego, wyciśnij 0,5 cytryny i dobrze namocz kurczaka w płynie. Skórka cytryny ze skórką trzy na tarce na mięsie, wyciśnij czosnek i pozostaw na 2 lub więcej godzin do marynowania.
Krok 2:
Rozłóż udka w misce MW i wlej naszą marynatę na wierzch. Tryb & quot; pieczenie & quot; mój standard to 45 minut, zamykamy pokrywkę i idziemy robić swoje. 15 minut przed końcem-Odwróć Nogi na drugą stronę. Zamknij i kontynuuj pieczenie przez pozostałe 15 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w plasterki (najbardziej mi się podoba), ale możesz wybrać inną opcję.
Krok 3:
Gdy program się wyłączy, ostrożnie wyjmujemy nasze pachnące nogi, kładziemy ziemniaki na dnie miski (w której powinna pozostać trochę marynaty), możesz trochę posolić i doprawić ulubioną przyprawą do ziemniaków, ułożyć kurczaka na wierzchu i zamknąć pokrywkę, program "pieczenie" przez 15 minut i danie jest gotowe.
Krok 4:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g