czekoladowe Brownie w powolnej kuchence

Szokoholicy, nie przechodź! Ten przepis na pewno ci się spodoba! Amerykańskie ciasteczka brownie stały się uwielbiane przez szokoholików na całym świecie. U podstaw brownie jest coś pomiędzy ciastem, babeczką, a nawet ciasteczkami. Ogólnie rzecz biorąc, bez względu na to, jak chcesz, jest bardzo, bardzo smaczny! Przygotowanie brownie jest bardzo proste, najważniejsze jest, aby wziąć wysokiej jakości czarną czekoladę, ponieważ cały smak będzie z niego, więc jeśli czekolada nie jest bardzo, to brownie okaże się tak samo... Nawiasem mówiąc, ilość cukru można zwiększyć do 200 g lub zmniejszyć do 100 g, w zależności od tego, jak słodkie desery lubisz. Upieczyłem brownie w multicookerze Binatone MUC-2180 o mocy 1300 W, średnica miski 22 cm jeśli nie masz multicookera, możesz piec brownie w piekarniku w temperaturze 180 C przez około 25-30 minut (sprawdź gotowość szpikulcem).
✿AkT®iS@✿Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 38 % 29 g
węglowodany 51 % 39 g
444 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki brownie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do miski włożyć masło i połamaną na kawałki czarną czekoladę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Jeśli podgrzewasz w kuchence mikrofalowej, podgrzewaj mieszaninę przez 10-15 sekund, dobrze ją mieszając za każdym razem. Jeśli podgrzewasz w łaźni wodnej, dno miski z czekoladą nie powinno sięgać do wrzącej wody! Odłóż powstałą mieszaninę czekolady na bok, aby lekko ostygła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie możesz zmielić orzechy (użyłem moździerza, ale możesz je posiekać nożem, kombajnem lub wałkiem do ciasta).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier i jajka do schłodzonej czekolady z masłem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Spróbuj całkowicie rozpuścić cukier, ale jeśli nagle pozostaną małe kryształy, to w porządku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę, kakao w proszku i szczyptę proszku do pieczenia do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie wymieszaj ciasto trzepaczką, aż będzie gładkie. W cieście nie powinno być grudek mąki!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na samym końcu dodaj posiekane orzechy i ponownie dobrze wymieszaj. Ciasto jest gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasmaruj formę multicookera olejem i posyp cienką warstwą mąki lub wyłóż papierem do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W trybie pieczenia piecz brownie przez 45-60 minut lub dłużej (wskazuję czas jako punkt odniesienia, ponieważ może się znacznie różnić w zależności od modelu multicookera).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostrożnie wyjmij gotowe brownie z formy i przenieś na ruszt lub stojak do gotowania na parze i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    To wszystko, pyszne i bardzo czekoladowe Brownie jest gotowe. Przed podaniem możesz pokroić go na porcje.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Aby smak był jeszcze bardziej czekoladowy, możesz podawać go z sosem czekoladowym! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy