skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki brownie.
Krok 2:
Do miski włożyć masło i połamaną na kawałki czarną czekoladę.
Krok 3:
W kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Jeśli podgrzewasz w kuchence mikrofalowej, podgrzewaj mieszaninę przez 10-15 sekund, dobrze ją mieszając za każdym razem. Jeśli podgrzewasz w łaźni wodnej, dno miski z czekoladą nie powinno sięgać do wrzącej wody! Odłóż powstałą mieszaninę czekolady na bok, aby lekko ostygła.
Krok 4:
W międzyczasie możesz zmielić orzechy (użyłem moździerza, ale możesz je posiekać nożem, kombajnem lub wałkiem do ciasta).
Krok 5:
Dodaj cukier i jajka do schłodzonej czekolady z masłem.
Krok 6:
Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Spróbuj całkowicie rozpuścić cukier, ale jeśli nagle pozostaną małe kryształy, to w porządku.
Krok 7:
Przesiej mąkę, kakao w proszku i szczyptę proszku do pieczenia do miski.
Krok 8:
Dokładnie wymieszaj ciasto trzepaczką, aż będzie gładkie. W cieście nie powinno być grudek mąki!
Krok 9:
Na samym końcu dodaj posiekane orzechy i ponownie dobrze wymieszaj. Ciasto jest gotowe.
Krok 10:
Nasmaruj formę multicookera olejem i posyp cienką warstwą mąki lub wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 11:
W trybie pieczenia piecz brownie przez 45-60 minut lub dłużej (wskazuję czas jako punkt odniesienia, ponieważ może się znacznie różnić w zależności od modelu multicookera).
Krok 12:
Ostrożnie wyjmij gotowe brownie z formy i przenieś na ruszt lub stojak do gotowania na parze i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 13:
To wszystko, pyszne i bardzo czekoladowe Brownie jest gotowe. Przed podaniem możesz pokroić go na porcje.
Krok 14:
Aby smak był jeszcze bardziej czekoladowy, możesz podawać go z sosem czekoladowym! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g