ciasto kefirowe w powolnej kuchence

fantastyczne ciasto w powolnej kuchence! Niepowtarzalny smak! Ciasto kefirowe można z powodzeniem upiec w powolnej kuchence, ciasto okazuje się luźne, wręcz przewiewne. Krem do takiego ciasta możesz wybrać dowolny, według własnego gustu, a także ozdobić do woli.
PollyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 70 % 40 g
278 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Przygotuj dwa pojemniki, wlej cukier, mąkę, proszek kakaowy i sodę do jednego, rozbij jajka do drugiego, wlej olej roślinny i kefir. Wymieszaj płynne składniki trzepaczką, a następnie połącz je z suchymi składnikami, dokładnie wymieszaj ciasto. Masa okazała się nieco grubsza niż naleśniki.

2. Smarujemy miskę multicookera olejem roślinnym, wylewamy ciasto, wybieramy program "Pieczenie" i czas gotowania - 1 godzinę, po sygnale trzymamy w trybie "podgrzewania" przez 10 minut. Następnie wyjmij ciasto z multicookera za pomocą Sitka do pary, ostudź, pokrój na trzy równe części.

3. Włóż gotowane mleko skondensowane do miski, dodaj śmietanę, ubij mikserem, aż będzie gładkie. Każde ciasto nasączamy syropem, obficie smarujemy kremem, zbierając w ten sposób ciasto.

4. Grubo posiekaj orzeszki ziemne w blenderze, wysusz je w piekarniku lub na suchej patelni. Gdy orzeszki ziemne ostygną, przygotujemy glazurę: wlej kakao do rondla, dodaj cukier, wlej mleko, Wyślij do ognia, ciągle mieszając trzepaczką, zagotuj glazurę, a następnie zdejmij z ognia, dodaj mały kawałek masła. Gdy masło całkowicie się rozpuści, a lukier ostygnie do temperatury pokojowej, polej nim ciasto i posyp orzeszkami ziemnymi.

pozwól ciastu moczyć się przez 2 godziny,a następnie podawaj.

słodkiej herbaty dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy