skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby gotować kotlety rybne na parze w powolnej kuchence, potrzebujemy: gotowej mielonej ryby (mam mielonego dorsza); jajko; pół marchewki lub mała Cała marchewka; przyprawy do ryb, czarny pieprz i sól. Do aromatyzowania potrzebujemy: liści laurowych i ziele angielskie.
Krok 2:
Obierz i zetrzyj marchewki na średniej tarce.
Krok 3:
Jeśli mielona ryba jest bardzo wodnista, najpierw wyciśnij nadmiar wody. Do mielonej ryby dodaj marchewkę, jajko, przyprawy do ryb.
Krok 4:
Sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Z powstałej masy uformuj małe placki.
Krok 6:
Umieść placki rybne w specjalnym naczyniu do gotowania na parze.
Krok 7:
Wlej 500-700 ml wody do miski multicookera, włóż liść laurowy i groszek ziela angielskiego.
Krok 8:
Ustaw formę na wierzchu z pasztecikami.
Krok 9:
Gotuj kotlety przez 30 minut na parze.
Krok 10:
Gotowe kotlety są pyszne, soczyste. Każdy dodatek wystarczy. Smacznego!
jeśli używasz mrożonej mielonej ryby, należy ją najpierw rozmrozić w lodówce. Spuść płyn uwolniony podczas rozmrażania. Jednocześnie wskazane jest również lekkie wyciśnięcie samego mięsa mielonego z nadmiaru wilgoci.
kotlety na parze można gotować nie tylko w powolnej kuchence, ale także w podwójnym bojlerze, a nawet w mantovarku.
mięso mielone może pochodzić z dowolnej ryby. Użyłem dorsza, ale bardzo smaczne kotlety uzyskuje się, jeśli połączysz filety ze szczupaka i sandacza, a także dowolny rodzaj czerwonej ryby - pstrąga, keta itp.
Zwykle do każdego kotleta dodaje się cebulę. Dzięki niemu kotlety są soczyste. Jednak nie dodałam z powodu indywidualnej nietolerancji tego składnika. Jeśli chcesz dodać cebulę, należy ją obrać, pokroić i posiekać w blenderze lub bardzo drobno posiekać nożem. W takim przypadku cebulę można dodać na surowo lub smażyć na patelni na oleju roślinnym na złoty kolor. W takim przypadku możesz smażyć razem z cebulą i startą marchewką. Smak kotletów będzie inny, a liczba kalorii nieznacznie wzrośnie z powodu oleju.
gotowe mielone ryby można zastąpić świeżymi filetami rybnymi. Należy go sprawdzić pod kątem kości. Następnie włóż rybę, marchewkę, jajko i przyprawy do blendera i ubij wszystko, aż będzie gładkie. Więc okaże się trochę dłużej.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Mielona ryba - 69 kcal/100g