kotlety rybne gotowane na parze w powolnej kuchence

dla dorosłych i dzieci-smaczne i bardzo zdrowe. Te pyszne placki rybne można gotować na parze nie tylko w powolnej kuchence, ale także w podwójnym bojlerze. To świetne danie rybne na obiad dla całej rodziny: dietetyczne, lekkie, zdrowe, sycące. Kotlety parowe można podawać dzieciom, jeśli usuniesz ostrą paprykę!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 78 % 7 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 11 % 1 g
41 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby gotować kotlety rybne na parze w powolnej kuchence, potrzebujemy: gotowej mielonej ryby (mam mielonego dorsza); jajko; pół marchewki lub mała Cała marchewka; przyprawy do ryb, czarny pieprz i sól. Do aromatyzowania potrzebujemy: liści laurowych i ziele angielskie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i zetrzyj marchewki na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli mielona ryba jest bardzo wodnista, najpierw wyciśnij nadmiar wody. Do mielonej ryby dodaj marchewkę, jajko, przyprawy do ryb.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z powstałej masy uformuj małe placki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść placki rybne w specjalnym naczyniu do gotowania na parze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej 500-700 ml wody do miski multicookera, włóż liść laurowy i groszek ziela angielskiego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ustaw formę na wierzchu z pasztecikami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj kotlety przez 30 minut na parze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe kotlety są pyszne, soczyste. Każdy dodatek wystarczy. Smacznego!

jeśli używasz mrożonej mielonej ryby, należy ją najpierw rozmrozić w lodówce. Spuść płyn uwolniony podczas rozmrażania. Jednocześnie wskazane jest również lekkie wyciśnięcie samego mięsa mielonego z nadmiaru wilgoci.
kotlety na parze można gotować nie tylko w powolnej kuchence, ale także w podwójnym bojlerze, a nawet w mantovarku.
mięso mielone może pochodzić z dowolnej ryby. Użyłem dorsza, ale bardzo smaczne kotlety uzyskuje się, jeśli połączysz filety ze szczupaka i sandacza, a także dowolny rodzaj czerwonej ryby - pstrąga, keta itp.
Zwykle do każdego kotleta dodaje się cebulę. Dzięki niemu kotlety są soczyste. Jednak nie dodałam z powodu indywidualnej nietolerancji tego składnika. Jeśli chcesz dodać cebulę, należy ją obrać, pokroić i posiekać w blenderze lub bardzo drobno posiekać nożem. W takim przypadku cebulę można dodać na surowo lub smażyć na patelni na oleju roślinnym na złoty kolor. W takim przypadku możesz smażyć razem z cebulą i startą marchewką. Smak kotletów będzie inny, a liczba kalorii nieznacznie wzrośnie z powodu oleju.

gotowe mielone ryby można zastąpić świeżymi filetami rybnymi. Należy go sprawdzić pod kątem kości. Następnie włóż rybę, marchewkę, jajko i przyprawy do blendera i ubij wszystko, aż będzie gładkie. Więc okaże się trochę dłużej.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Mielona ryba - 69   kcal/100g

Podobne przepisy